Energiebedrijf Eon stoot kolencentrales af in 2016

Eon is het grootste energiebedrijf in Duitsland. Net als andere energiebedrijven staat ook energiereus Eon onder druk. De energieprijs is laag en daarnaast wordt er ook steeds meer druk uitgeoefend om de vervuilende kolencentrales te sluiten. Daarom heeft Eon besloten om afscheid te nemen van zijn kolen- en gascentrales. De vervuilende onderdelen van Eon worden echter niet zomaar gesloten. In plaats daarvan worden deze onderdelen ondergebracht in een nieuw bedrijf dat de naam Uniper heeft gekregen. Dit bedrijf krijgt op maandag 12 september 2016 haar eigen notering op de beurs in Frankfurt.

Uniper
Het bedrijf Uniper is tevens eigenaar van kolen- en gascentrales in Nederland. Uniper is ook een belangrijke energieleverancier voor de zakelijke markt in Nederland. Hoewel Uniper nog steeds gebruik blijft maken van kolencentrales en gascentrales zal Eon zich steeds meer gaan richten op de ontwikkeling van windenergie en zonne-energie. Door subsidies en politieke druk wordt er steeds meer energie opgewekt uit zogenoemde hernieuwbare energiebronnen. Dit zijn bijvoorbeeld windkracht en zonlicht.

Hernieuwbare energie
Men hoopt dat men in de toekomst vrijwel alle energie uit deze hernieuwbare energiebronnen kan opwekken. Kolencentrales en gascentrales worden dan alleen voor de nood gebruikt om black-outs te voorkomen in het energienet. Kolencentrales kunnen echter niet snel worden opgestart om een black-out op te vangen daarom draaien kolencentrales vaak gewoon door terwijl er tevens hernieuwbare energie wordt opgewekt. Ook gascentrales hebben een opstarttijd. Sommige gascentrales moeten langer worden gebruikt om negatieve pieken in schone energie op te vangen. Dit maakt gascentrales echter nog niet rendabel.