Terugleververgoeding belangrijk onderdeel van energiecontract voor zonnepaneleneigenaren in 2023

De energieprijzen zijn in de loop van 2023 gedaald. Dat is natuurlijk goed nieuws want niemand zit te wachten op hoge energieprijzen. De daling in de energieprijzen heeft echter nog een gevolg. Mensen gaan namelijk weer uitzoeken of het verstandig is om een vast contract af te sluiten op het gebied van energieprijzen. Of een vast contract verstandig is moet men eigenlijk per situatie bekijken. Allereerst is het moeilijk om voorspellingen te doen over de energieprijzen de komende tijd. Gaan de energieprijzen dalen? Of gaan de energieprijzen juist stijgen? Is het nu verstandig om de energieprijzen vast te leggen in een jaarcontract of kun je nog beter even wachten? Het zijn vragen die veel mensen stellen in 2023.

Terugleveren van zonnestroom

Een andere factor waar men rekening mee moet houden is de terugleververgoeding. Dit is de vergoeding die bijvoorbeeld eigenaren van zonnepanelen ontvangen als ze elektrische stroom terugleveren op het lichtnet. In de praktijk blijkt er een groot verschil te zitten in de energieprijzen maar ook in de vergoedingen op het gebied van het terugleveren van elektrische stroom. Het salderen is nog steeds mogelijk in Nederland. Dit salderen gebeurd wanneer men zelf elektrische stroom opwekt en dit in mindering laat brengen op de energierekening van de energielverancier. Vooral wanneer mensen meer elektrische stroom opwekken dan verbruiken is het belangrijk dat je weet wat je ontvangt op basis van de salderingsregeling. De vergoeding voor de teruglevering van stroom verschilt per energieaanbieder. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoeveel energie je opwekt met je zonnepanelen. Dit verschilt namelijk niet alleen op basis van het aantal zonnepanelen maar ook op basis van de capaciteit van de zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen verschilt namelijk per kwaliteit maar ook op basis van de leeftijd. Hoe ouder de zonnepanelen zijn hoe minder de opbrengst.

Terugleveren en energiecontract

De afgelopen tijd bereikt de energieprijs langzaam maar zeker een normaal niveau. Dat was vorig jaar wel even anders. Toen waren de energieprijzen op een recordniveau beland. Veel energieleveranciers hadden er geen zin in om mensen met zonnepanelen zoveel te compenseren. In plaats daarvan kozen ze voor lagere vaste tarieven voor teruglevering van stroom. Dat was voor veel consumenten met zonnepanelen wel een hele vervelende ontwikkeling want salderen werd ineens minder interessant. Het lagere vaste tarief voor teruglevering van stroom is bovendien dikwijls niet gekoppeld aan de energieprijzen. Dat betekent dat als de energieprijzen stijgen de vaste vergoeding voor teruglevering niet meestijgt. Voor consumenten met zonnepanelen op het dak zorgt deze aanpak van energiemaatschappijen er wel voor dat je een extra aspect hebt om een afweging te maken.