Graaiflatie is volgens Sigrid Kaag niet altijd aan de orde bij prijsstijgingen in 2023

Tijdens de turbulente economische tijd is het altijd prettig dat je als land een daadkrachtige minister van financiën hebt. Voor het geval je het als oplettende Nederlander nog niet wist maar Nederland heeft ook een minister van financiën namelijk: Sigrid Kaag. Een minister met situatie gebonden bescheidenheid. Een minister die vooral in de verkiezingsperiode veel van haar liet horen en na het bemachtigen van de functie minister van financiën een bescheiden rol aanneemt die recht doet aan haar bescheiden kwaliteiten.

Gelukkig laat deze minister op cruciale momenten wat van haar horen zo was ze deze week in het nieuws om het belangrijke bericht te geven dat graaiflatie niet zomaar op alle prijsstijgingen in Nederland geplakt kan worden. De minister is van mening dat het opplakken van de term graaiflatie niet altijd recht doet aan de werkelijkheid. Zij is natuurlijk zelf ook betrokken bij het onderwerp inflatie. Nederland doet het op dit gebied zeker slechter dan buurlanden en ook de Nederlandse economie lijkt niet aan een recessie te ontkomen nu een eerste economische teruggang in een kwartaal is genoteerd. Vanuit de bevolking ontstaat onrust daarom worden termen als graaiflatie genoemd om uiting te geven aan de onrust van de bevolking.

Afgelopen donderdag noemde Kaag dat Graaiflatie uitgaat van een frame dat niet te pas en te onpas gebruikt kan worden. Deze uitspraak deed ze tijdens een debat over de Voorjaarsnota. Verder vind ze de term graaiflatie ook niet gepast voor een minister waaruit duidelijk wordt dat ze de aansluiting met de taal en het gevoel van het volk mist. Hoewel de prijzen de afgelopen tijden wel degelijk zijn gestegen is natuurlijk niet altijd duidelijk wat daarvan de oorzaken zijn. De constatering dat de prijzen omhoog zijn geschoten zou er voor moeten zorgen dat een minister van financiën met oplossingen komt. Constateren dat de prijzen explosief zijn gestegen doen we al maanden lang. Het wordt dat een economisch sterk land als Nederland aan de rest van Europa laat zien hoe je in een economisch slechte situatie leiderschap toont. Welke politicus had het over nieuw leiderschap tijdens de verkiezingen?