Eneco moet mogelijk 50.000 klanten in 2023 compenseren vanwege betaling van een te lage vergoeding voor teruggeleverde stroom uit zonnepanelen

Eneco zou mogelijk tienduizenden klanten moeten compenseren vanwege het feit dat ze sinds de maand september een te lagere vergoeding hebben ontvangen voor stroom die ze terug hebben geleverd. De klanten zijn in bezit van zonnepanelen en kunnen daarmee elektrische stroom terug leveren aan de energiemaatschappij. Voor deze teruglevering kunnen klanten een vergoeding ontvangen. Nu blijkt dat de vergoeding die Eneco aan een aantal klanten heeft verstrekt te laag is geweest. Deze week werden veel klanten daar pas van op de hoogte gebracht. De klanten hadden echter sinds de maand september al recht op meer geld voor de teruggeleverde stroom.

Eneco heeft aangegeven dat mogelijk 50.000 klanten in aanmerking zouden komen voor een compensatie. In eerste instantie kregen klanten van Eneco voor elk kilowattuur dat ze aan stroom niet verbruikten hetzelfde bedrag dat ze moesten betalen voor stroom die ze van het energiebedrijf afnamen. De energieprijzen waren echter aanzienlijk opgelopen. Daardoor zou ook de terugleververgoeding voor een aantal klanten te sterk zijn gestegen. Om die reden had Eneco sinds september 2023 de terugleververgoeding op  0,09 euro per kilowattuur gezet. Daarmee verlaagde Eneco de vergoeding oorspronkelijk ook voor consumenten met een vast energiecontract. Echter was voor die groep de terugleververgoeding van een bepaalde periode vastgelegd. De Consument bemoeide zich met deze praktijken en heeft Eneco in oktober geconfronteerd. Daarop heeft Eneco aangegeven dat ze de verandering voor klanten voor de duur van de looptijd van hun energiecontract terug zal draaien.