Eneco gaat vergoeding voor terugleveren zonnestroom verlagen vanaf 5 september 2022

Energieleverancier Eneco gaat eigenaren van zonnepanelen die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet daarvoor minder betalen. De terugleververgoeding wordt dit bedrijf gewoon naar beneden gebracht en niet zo’n beetje ook. Op dit moment is het bedrag dat eigenaren ontvangen voor het terugleveren van elektrische stroom nog gekoppeld aan de stroomprijs. Het tarief kan daardoor oplopen tot meer dan 50 cent per kilowattuur (kWh). Eneco heeft nu besloten om dit tarief terug te brengen naar 9 cent per kilowattuur (kWh). Het Algemeen Dagblad heeft als eerste over de verlaging geschreven. Volgens deze krant heeft de maatregel een groot effect op mensen die een duur energiecontract hebben en zonnepanelen hebben geplaatst. Deze mensen kunnen straks op jaarbasis honderden euro’s minder ontvang voor hun stroomoverschot. Bovendien hebben deze mensen wellicht in de lente en zomer een stroomoverschot terwijl ze juist in de winter extra elektrische stroom moeten afnemen.

Waarde van teruggeleverde stroom lager?

Daarvoor betalen ze dan op dat moment het reguliere tarief wat waarschijnlijk veel hoger is dan de 9 cent per kilowattuur (kWh). Volgens het AD wekt ongeveer een kwart van de 1,8 miljoen Nederlandse huishoudens met zonnepanelen jaarlijks 900 kWh meer op dan ze zelf nodig hebben. Eneco probeert haar bijzonder klantonvriendelijke beleid te verdedigen met halfslachtige opmerking dat 9 cent per kWh een marktconforme prijs is. Uiteraard wil het bedrijf gewoon meer winst overhouden. Geen wonder dat er veel klanten zijn die op Twitter klachten hebben over Eneco. Ook daar geeft het bedrijf zwakke reacties. Er zijn steeds meer huishoudens die elektrische stroom gaan terugleveren. Daardoor zou de waarde van teruggeleverde stroom lager is dan normaal?! Klaarblijkelijk is teruggeleverde stroom een andere soort elektrische stroom dan de stroom die het bedrijf via andere kanalen levert aan huishoudens.

Salderingsvergoeding

Vreemd dat het wettelijk mogelijk lijkt te zijn om contracten open te breken en onderscheid te maken tussen verschillende soorten duurzame elektrische stroom. Het maakt nu eigenlijk niet meer uit dat de overheid de vergoeding voor elektrische stroom uit zonnepanelen in de toekomst wil beperken. Het gaat hierbij om de zogenaamde salderingsregeling. Als energiebedrijven op deze manier al contracten kunnen aanpassen zijn de consumenten altijd de klos. Extra naar in dit verhaal is dat veel consumenten braaf naar de overheid hebben geluisterd en zonnepanelen hebben geplaatst. We moesten toch allemaal verduurzamen? Maar wat je daarmee teruglevert wordt wel extra laag beloond. In wat voor land leven we eigenlijk?