Aan het begin van 2019 zijn er steeds meer consumenten die zonnepanelen op hun daken hebben geplaatst. Dat zorgt er voor dat er steeds meer zonnestroom wordt opgewekt op daken van woningen. Deze zonnestroom wordt echter niet direct door de eigenaren van de woning zelf gebruikt. In de meeste gevallen wordt de elektrische stroom die is opgewekt doormiddel van de zonnepanelen teruggeleverd op het energienet. Doormiddel van een zogenaamde slimme meter kan men zien hoeveel energie is teruggeleverd vanuit de zonnepanelen.
De overheid wil echter stimuleren dat consumenten die zonnepanelen hebben zelf de geproduceerde zonnestroom te verbruiken. Er zijn inmiddels al systemen ontwikkeld waarmee eigenaren van zonnepanelen zelf hun eigen wasmachine kunnen laten draaien op de momenten dat zonnepanelen elektrische stroom produceren. Daarnaast zijn er ook projecten die er op gericht zijn dat elektrische auto’s worden opgeladen op momenten dat er veel zonnestroom kan worden opgewekt. Zo wordt een elektrische auto echt duurzaam. Daarnaast wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om elektrische stroom uit zonlicht op te slaan in grote batterijen.
De directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie Van der Gaag geeft aan dat het de bedoeling is dat zoveel mogelijk elektrische stroom wordt gebruikt op het moment dat het uit duurzame middelen is opgewekt. Mensen moeten het financiële voordeel behouden over elektrische stroom die ze zelf hebben opgewekt. Als je stroom opwekt en verbruikt op momenten dat de zon schijnt zou je deze elektrische stroom niet hoeven te kopen. Dat is efficiënt en zorgt er voor dat mensen het volledige voordeel hebben.