Tennet gaat extra investeren in het elektriciteitsnet. Bovenop de miljardeninvestering die het bedrijf eerder had aangekondigd komt er nog eens een investering van 215 miljoen euro. Deze investering zorgt er voor dat er extra capaciteit komt om het stroomnet voor 7 miljoen zonnepanelen geschikt te maken. Op dit moment is er sprake van een tekort aan stroomcapaciteit. Door deze investering wordt de capaciteit aanzienlijk uitgebreid. De komende jaren zal er steeds meer elektrische stroom worden getransporteerd over het elektriciteitsnet. Deze extra elektrische stroom zal veelal afkomstig zijn van zonnepanelen en windmolens.
De hoeveelheid energie die door deze installaties wordt opgewekt is grotendeels afhankelijk van weersomstandigheden en zorgt er voor dat er op bepaalde momenten meer en op andere momenten minder belasting aanwezig is op het elektriciteitsnet. Tennet maakte bekend dat het elektriciteitsnet op dit moment helemaal “op slot” zit. Dat is volgens de organisatie zeer ongewenst. In Nederland zijn veel mensen en bedrijven bezig met verduurzaming. Naast het isoleren van woningen betekent dit in de praktijk ook het installeren van zonnepanelen op daken en zonneweides. Er is sprake van een forse groei in zonneparken. Burgers werken op dit gebied steeds vaker met elkaar samen en richten samen energiecoöperaties op. Ook wil een groeiend aantal dorpen en gemeenten snel energieneutraal worden.
Het aanleggen van zonneparken gaat relatief snel maar het aanleggen van een windmolenpark duurt in de praktijk lager. Het is daarom belangrijk dat er van te voren rekening wordt gehouden met deze ontwikkelingen. Netbeheerders moeten zich goed voorbereiden op de ontwikkelingen. Daarom moeten ze nu tijdig de capaciteit op het energienet uitbreiden. Het grootste zonnepark in Nederland wordt op dit moment afgebouwd in het Groningse Kolham. Dit park komt waarschijnlijk in oktober 2019 gereed en telt 320.000 zonnepanelen. Het totale terrein is 103 hectare groot, een afstand van ongeveer 140 voetbalvelden.