Is subsidie op zonnepanelen nog wel nodig in 2023?

Zonnepanelen vormen een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van Nederlandse energie. Doormiddel van zonnepanelen kunnen mensen zelf elektrische stroom opwekken. Een groot aantal mensen heeft de afgelopen jaren besloten om zonnepanelen op hun daken te laten plaatsen. Doormiddel van een subsidie was de aanschaf van zonnepanelen goedkoper en hadden meer mensen mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Inmiddels wordt er kritisch gekeken naar de zogenaamde salderingsregeling. Deze zou volgens sommige energiebedrijven en energie-experts niet meer helemaal eerlijk zijn. Mensen die geen zonnepanelen hebben geplaatst hebben niet de mogelijkheid om hun energierekening doormiddel van de salderingsregeling te drukken. Er wordt in Nederland steeds meer elektrische energie opgewekt uit zonnepanelen.

Mensen die zonnepanelen hebben kunnen terugleveren. Dit gebeurd echter tegen een absurd laag bedrag waardoor de salderingsregeling inmiddels wel is uitgehold. Door het hogere aanbod aan elektrische stroom zouden de prijzen van energieleveranciers moeten dalen voor consumenten en bedrijven. Dit lijkt echter niet het geval te zijn. De prijs die men moet betalen voor het afnemen van elektrische stroom zijn aanzienlijk. Soms liggen de prijzen voor het afnemen van elektriciteit wel 7 keer zo hoog ten opzichte van de prijzen die men ontvangt voor het terugleveren van elektrische stroom.

De salderingsregeling zal daarom nauwelijks rendement opleveren voor mensen met zonnepanelen. Met name in de zonnige perioden in een jaar is deze regeling aantrekkelijk. In de wintermaanden wordt er nauwelijks een overschot aan elektrische stroom opgewekt doormiddel van zonnepanelen. Dan is het rendement van zonnepanelen ook minder groot. Desondanks kan men in Nederland vrij snel de investering van zonnepanelen terugverdienen bij een hoge elektriciteitsprijs.