Tekort aan installatiemonteurs tussen 2015 en 2020 verdubbeld

Het tekort aan technisch personeel neemt de komende tijd verder toe. Er is met name een tekort aan loodgieters, elektriciens en onderhoudsmonteurs. In vijf jaar tijd is het tekort aan loodgieters ongeveer verdubbeld. Er was vijf jaar geleden een tekort aan achthonderd loodgieters in Nederland. Inmiddels is dit tekort opgelopen tot zestienhonderd in 2021. Dit bericht heeft voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland aangegeven in gesprek met NU.nl.

Grote uitdaging voor installatiesector

Volgens Terpstra heeft de installatiebranche grote uitdagingen de komende tijd. Veel installatiebedrijven hebben de focus gelegd op het binnenhalen nieuwe vakkrachten. De installateurs hebben een grote behoefte aan nieuw personeel om de werkdruk en de projecten goed te verspreiden. De installatiebranche is volgens de heer Terpstras niet gevoelig voor de coronacrisis. Volgens hem had de bouwsector wel geleden onder de vorige economische crisis maar de installatiebranche niet.

Meer vacatures in de installatiebranche

Tijdens de lockdownperiode is het werk in de installatiebranche niet afgenomen. Het lijkt er op dat er zelfs meer werk is voor installatiemonteurs. In totaal zijn er in de installatiebranche ongeveer 150.000 medewerkers werkzaam. Dit aantal moet de komende tijd omhoog om aan de vraag te voldoen. Zo zijn er volgens Terpstra in het afgelopen jaar een paar duizend banen extra ontstaan in de installatiebranche. Installatiebedrijven en uitzendorganisaties doen er alles aan om de vacatures in te vullen. Ben je benieuwd naar banen in de installatiebranche bij jou in de buurt klik dan op de knop vacatures voor een vacatureoverzicht bij jou in de buurt.