Vacatures voor elektromonteurs en installatiemonteurs blijven lang open staan na bouwvak 2019

Het aantal vacatures voor elektromonteurs en installatiemonteurs op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft na de bouwvak van 2019 onverminderd groot. Dat heeft het UWV bekend gemaakt. Het tekort aan elektriciens en installatiemonteurs staat echter al lang niet meer op zichzelf. Inmiddels zijn ook in andere functies moeilijk kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Zo is er nog steeds een groot tekort aan programmeurs op de arbeidsmarkt. Ook aan bouwpersoneel zoals metselaars en timmermannen is een tekort. Verder valt het op dat in de zorg steeds meer vacatures in andere sectoren onvervuld blijven. Hierbij kun je denken aan vacatures in de commerciële dienstverlening. Deze ontwikkeling is echter nieuw op de arbeidsmarkt.

De situatie met betrekking tot het tekort aan personeel in de elektrotechniek en installatietechniek wordt de komende tijd waarschijnlijk niet opgelost. De vraag naar personeel in de installatiebranche is te groot. Het aanbod aan krachten is te klein. Er wordt wel gewerkt aan het ontwikkelen en scholen van nieuwe instromers in de elektrotechniek en installatietechniek maar dat levert op de korte termijn geen oplossing op voor het huidige vacature aanbod. Niet alleen installatiebedrijven ontwikkelen technisch personeel doormiddel van opleidingen, ook technische uitzendbureaus houden zich hier mee bezig.

Uitzendbureaus werken samen met erkende leerbedrijven in de installatiebranche en bouw samen om zoveel mogelijk personeel zo goed mogelijk op te leiden voor de installatiebranche. Daarvoor worden onder andere BBL opleidingen ingezet. Hierbij kun je denken aan BBL Assistent Monteur Sterkstroom Installaties of BBL installatietechniek. Er zijn in Nederland honderden leerlingen die deze opleidingen volgen. Zij gaan een toekomst met veel werkgelegenheid tegemoet.