Ondernemersorganisatie voor de technische installatiebranche UNETO-VNI is bezorgd over het grote tekort aan vakmensen in de installatiesector in Nederland. De groei in werkgelegenheid is in deze branche zo groot dat er problemen dreigen te ontstaan. Dit maakte de voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI in een gesprek met NU.nl bekend. Als de groei blijft doorzetten voor de installatietechniek heeft deze sector de komende vier jaar een tekort van vijftienduizend vakbekwame installatiemonteurs.
Onderzoek door UWV
Het UWV had eerder een onderzoek uitgevoerd waarin naar voren kwam dat het voor werkgevers in Nederland weer moeilijker wordt om geschikt personeel te vindenvoor bepaalde vacatures. Het wordt weer lastiger voor werkgevers om vacatures in te vervullen en deze ontwikkeling is goed merkbaar in de installatietechniek.
Vooruitzichten voor de installatietechniek
De vooruitzichten voor de installatietechniek zijn economisch gezien erg gunstig. Er is sprake van een toename in de woningbouwprojecten, deze toename is weliswaar iets afgezwakt maar desondanks zijn er voldoende bouwprojecten. Ook in de utiliteitsbouw gaat het beter. De verwachtingen voor de komende jaren geven aan dat hier geen verandering in zal komen. Het UWV had eerder in haar onderzoek aangegeven dat de meeste knelpunten op de arbeidsmarkt zich voor zullen doen in de sectoren techniek en ICT.
Ernstig tekort aan installatiemonteurs
Op dit moment is het tekort aan installatiemonteurs al heel ernstig. Het effect is volgens Doekle Terpstra nu al waarneembaar. De omzet in de installatiebranche zal de komende jaren boven de 20 miljard euro per jaar uitgroeien. Momenteel werken er in Nederland al 150.000 werknemers in de technische installatiebranche. Gemiddeld heeft de installatietechniek op jaarbasis drieduizend extra vacatures te vervullen aldus de heer Terpstra.
Duurzaamheid en installatietechniek
Niet alleen de woningmarkt zorgt voor een groei in de werkgelegenheid voor installatiemonteurs. De focus op duurzaamheid is namelijk ook een belangrijke ontwikkeling voor de installatiebranche. Installateurs leveren een belangrijke bijdrage aan duurzame energievoorziening. Het installeren van zonnepanelen en warmtepompen wordt voornamelijk door installatiemonteurs gedaan. Bedrijven in de installatietechniek weten hoe je energie kunt besparen en hoe je de energierekening omlaag krijgt. Ook weten installateurs hoe je huizen energieneutraal kunt maken.
Energieakkoord en installatietechniek
Het Energieakkoord legt doelstellingen op aan Nederland om energiezuiniger te worden. De richtlijnen gelden zowel voor bedrijven als particulieren. Er zijn echter wel ervaren vakmensen nodig om het installatiewerk uit te voeren. Omdat hier een tekort aan personeel is komen ook de doelstellingen uit het Energieakkoord in gevaar volgens Doekle Terpstra.
Uitzendbureau’s in installatietechniek
Op technischwerken.nl hebben we deze ontwikkeling al geruime tijd onder de aandacht gebracht. In de uitzendbranche merkt men vrij snel wanneer er behoefte ontstaat aan personeel. In de installatietechniek en elektrotechniek is al geruime tijd een tekort aan personeel. Vooral uitzendbureau’s die gespecialiseerd zijn in de installatiebranche merken dit. Hun uitzenduren nemen toe en ze doen er alles aan om gekwalificeerde krachten te vinden voor hun opdrachtgevers maar er heerst op de arbeidsmarkt een tekort. Ook deze uitzendbureau’s merken dat. Ze plaatsen vacatures op hun eigen websites en op algemene vacaturebanken.
Er komen echter weinig sollicitaties op van ervaren installatiemonteurs. Daarom moeten installatie-uitzendbureaus zelf op zoek gaan naar ervaren gekwalificeerde installatiemonteurs door ze op te bellen, te mailen, te appen, te sms-en en noem maar op. Dat is wel een verschil met de economische crisis, toen werden installatiemonteurs vooral ontslagen. Nu komt men er achter dat er een tekort is ontstaan.