Technische uitzendmarkt eind januari 2016

Aan het einde van de maand januari 2016 blijkt de technische arbeidsmarkt zich te herstellen.  Het begin van elk jaar is voor veel bedrijven een opstartfase. Bedrijven bekijken hun eigen personeelsbestand en de hoeveelheid werk die ze de komende tijd verwachten uit te voeren. Als het personeelsbestand en de hoeveelheid werk op elkaar zijn afgestemd kiezen veel bedrijven er voor om het werk ‘met eigen mensen’ uit te voeren. Als er meer werk wordt verwacht dan het personeel redelijkerwijs kan uitvoeren dan moet het bedrijf nadenken over probate oplossingen.

Oplossingen voor piekproductie

Bedrijven in bepaalde technische sectoren komen tegen het einde van de januarimaand tot de conclusie dat ze onvoldoende werknemers hebben om de productieplanning te halen. Bedrijven kunnen een tijdelijke productiepiek opvangen met overwerk. Toch is overwerk geen structurele oplossing voor een bedrijf met een grote druk op de productie.

Daarom moeten bedrijven nadenken over extra personeel of het uitbesteden van werk. Als een bedrijf met de klanten kan overleggen en levertijden kan uitsmeren is dat ook een oplossing. Als een bedrijf extra personeel nodig heeft zijn er een aantal oplossingen waarvan het inlenen van tijdelijke krachten en zzp’ers een voor de hand liggende keuze is.

Inlenen van flexkrachten

Flexkrachten zijn flexibele krachten die ingezet worden om de pieken in de productie op te vangen. Meestal verstaat men onder flexkrachten uitzendkrachten maar ook zzp’ers en gedetacheerd personeel kunnen op flexibele basis worden ingezet.

In januari 2016 worden steeds meer technische uitzendkrachten ingeleend. Door het verhoudingsgewijs milde winterweer kunnen veel bouwplannen en bouwprojecten door gaan waardoor het op de bouw druk wordt en druk blijft. Dat is goed nieuws voor timmermannen en installatiepersoneel.

Ook in de prefabfabrieken voor betonelementen wordt het drukker. Langzaam maar zeker herstellen andere segmenten van de techniek zich ook in Nederland. In werktuigbouw worden ook meer uitzendkrachten gevraagd. Dit is goed nieuws voor de techniek in Nederland want het is een teken dat de markt zich hersteld.