Technische uitzendmarkt eind juni 2016

Het is eind juni 2016 het eertse half jaar zit er op en het is tijd om de ontwikkelingen op de technische uitzendmarkt te benoemen. Het jaar begon redelijk goed in de techniek. Met name de bouwsector groeit in Nederland.  Dat heeft te maken met de stijgende vraag naar nieuwe woningen. Deze vraag concentreert zich vooral op de grote steden. Daar neemt de vraag naar woningen behoorlijk toe. Amsterdam staat hierbij bovenaan.

Woningbouw

Naast de vraag naar nieuwe woningen worden ook meer bestaande woningen verkocht en vinden in die woningen verbouwingen plaats. Dat zorgt er voor dat bouwbedrijven het drukker krijgen en de vraag naar bouwpersoneel toeneemt. De vraag naar bouwvakkers is in de loop van 2016 steeds verder gestegen. Het is zelfs zo dat technische uitzendbureau’s in Nederland zeer moeilijk aan de vraag van hun opdrachtgevers kunnen voldoen als deze nieuwe bouvakkers vragen. Ook technisch personeel zoals installatiemonteurs, elektromonteurs en andere vakmensen zijn bijna niet meer beschikbaar.

Metaalsector

In de metaalsector is het ook drukker geworden in Nederland.  De toename in de werkgelegenheid in de metaalsector kan echter niet worden vergeleken met de toename in de werkgelegenheid in de bouw. Daarnaast is de werkgelegenheid in de metaalbranche meer gefragmenteerd.  Sommige bedrijven die complexe producten maken zien een duidelijke groei in het aantal opdrachten.  Ook grote productiebedrijven in de metaal die goedkoop en snel kunnen leveren merken een groei. Alleen lijkt deze groei richting de bouwvak wat af te zwakken. Daar hebben echter de bouwgerelateerde bedrijven niet veel laat van. Een echte bouwvak zal er in 2016 waarschijnlijk niet meer zijn. Bouwprojecten liggen in de zomer nauwelijks stil de afgelopen jaren.

Verschillende onderhoudsbedrijven in de metaal doen nog wel revisiewerkzaamheden gedurende de bouwvak. Sommige productiebedrijven zetten in die periode een deel van hun machinepark stil om onderhoud te plegen en gedeeltes van machines te reviseren. Hierbij kan men ook denken aan het vervangen van leidingen en frames van machines. Daar kunnen leidinglassers voor gevraagd worden of revisiemonteurs. De zoektocht naar deze monteurs en lassers is al begonnen maar waar vind je beschikbare ervaren krachten in een periode dat iedereen al werk heeft of vakantie wil houden?

Uitdagingen voor technische uitzendbureau’s

Medio 2016 hebben technische uitzendbureau’s verschillende grote uitdagingen.  Ze moeten nieuwe ervaren krachten zoeke  en moeten zich onderscheiden in hun dienstverlening ten opzichte van de andere technische uitzendbureau’s op de markt. Daarnaast moeten ze hun uitzendkrachten aan hun binden want verschillende intermediairs zullen trachten uitzendkrachten doormiddel van aantrekkelijke aanbiedingen van hun concurrentie af te pakken om bij hun eigen klanten te plaatsen.  Er zijn uitdagingen genoeg voor intercedenten. Uiteindelijk win je de markt door kennis en een eerlijke transparante dienstverlening.