Januari 2016 de technische flexmarkt start op

Net als ieder jaar zal ook in januari 2016 door veel bedrijven aandacht worden besteed aan de personeelsplanning voor het komende jaar. De Wet Werk en Zekerheid heeft er in 2015 voor gezorgd dat bedrijven het personeelsbestand anders hebben ingericht. Tijdelijke contracten worden door veel bedrijven nog maar verstrekt over de periode van bijna 2 jaar. Daarna zullen veel tijdelijke contracten niet worden verlengd. Door de tijdelijke contracten net niet over een periode van twee jaar te verstrekken hoeft de werkgever bovendien geen transitievergoeding te betalen aan de vertrekkende werknemer.  Het effect van de Wet Werk en Zekerheid is daardoor precies het tegenovergestelde van wat de overheid hoopte.

Flexibel werk neemt toe

In 2016 zullen veel bedrijven investeren in een gedegen flexibele schil rondom hun vaste personeelsbestand.  Met deze flexibele schil kunnen bedrijven goed anticiperen op de ontwikkelingen in de markt. De markt is namelijk zeer grillig. Er worden in de techniek veel offertes uitgeschreven en het is voor bedrijven vaak moeilijk in te schatten onder welke offertes een handtekening komt te staan.

Het is daardoor goed mogelijk dat een bedrijf in korte tijd een groot aantal opdrachten scoort en op een volgend moment maar nauwelijks opdrachten kan uitvoeren. Daar kunnen technische bedrijven met een vast personeelsbestand nauwelijks effectief op anticiperen.  Flexibel personeel is daarom voor veel bedrijven een uitkomst. Flexibel werk zal naar verwachting toenemen in 2016 in de technische markt.

Focus op middenkaderpersoneel

In 2016 zal door bedrijven in de techniek geïnvesteerd worden in het middenkader. Doordat er meer calculaties worden gedaan en offertes worden geschreven neemt de werkdruk in het middenkader toe. Bovendien kan een bedrijf niet zomaar een flexkracht inzetten in het middenkader en verwachten dat deze vanaf de eerste dag volledig is ingewerkt. Het inwerken van middenkaderpersoneel kost meer tijd dan het inwerken van flexwerkers in een productiefunctie.

Daarom zullen bedrijven eerst in het middenkader investeren als ze een toename in de opdrachten verwachten. Middenkaderpersoneel is voor een bedrijf waardevol omdat tekenaars, werkvoorbereiders en calculatoren een steeds grotere waarde vormen voor een bedrijf naarmate ze langer voor dezelfde werkgever werken. In deze categorie worden daarom nog wel vaste contracten verstrekt.