Geen concrete zakendeals tussen Iraanse en Nederlandse bedrijven in januari 2016

Op zaterdag 23 januari 2016 maakte Bert Bruning van Atradius bekend dat er nog geen concrete zakelijke afspraken zijn gemaakt tussen Nederlandse bedrijven en bedrijven uit Iran. De heer Bruning deed zijn uitspraak tegenover de NOS. Atradius is een organisatie die namens de Nederlandse overheid exportkredieten van bedrijven verzekert. Daardoor heeft deze organisatie een goed beeld van de ontwikkelingen in de handelsbetrekkingen tussen de landen.

Een week geleden zijn de internationale sancties tegen Iran beëindigd. Dit gebeurde nadat Iran heeft zijn nucleaire programma aangepast volgens internationale afspraken. Volgens Atradius is het moeilijk om de risico’s in te schatten van het zakendoen met Iraanse ondernemingen. Volgens Bruning moeten Nederlandse bedrijven aan het begin van 2016 met concrete initiatieven komen als ze zaken willen doen met Iran. Volgens hem staan wereldwijd bedrijven klaar om met Iraanse bedrijven deals te sluiten. Bij Atradius staat Iran  bekend als een “ontzettend goede handelspartner” aldus Bruning. Binnen een paar weken zal Iran worden aangesloten op het Swift-netwerk, weten. Dit systeem maakt internationaal betalingsverkeer mogelijk en is een stap in de goede richting om zaken te doen met Iran.

Reactie van Technisch Werken

Er zijn initiatieven genoeg maar er is nog geen concrete handel. Dat is bijzonder want eerder deze week werd al bekend dat Frankrijk zaken gaat doen met Iran doormiddel van de verkoop van passagiersvliegtuigen van Airbus. Shell maakte ook al bekend dat ze z as ken wil doen met Iran maar daar staat dus nog niets concreets van op papier. Nederland kan straks achterin de rij aansluiten als we niet uitkijken. Toch moet je ook uitkijken voor overhaaste beslissingen.  Iran zal grondig moeten hervormen en dat gaat niet eenvoudig.  Internationale partners kunnen helpen maar Iran is niet bepaald een democratie te noemen. Willen we als Nederland wel met dergelijke landen zaken doen?