Technische uitzendbureau’s in eerste kwartaal 2016

In het eerste kwartaal van 2016 gaat het goed met de technische uitzendbranche.  Hoewel veel bedrijven in januari met hun eigen (vaste) personeel zijn opgestart ontstond er naar verloop van tijd meer vraag naar technische flexwerkers. Technische uitzendbureau’s zijn de eerste partijen op de arbeidsmarkt die merken dat de vraag naar personeel in de techniek toeneemt. Daarom worden uitzendbureau’s ook wel de graadmeter voor de techniek genoemd.

Meer uitzendkrachten op de bouw

Omdat vooral de bouwsector enorm begint te groeien in 2016 is het niet verwonderlijk dat de vraag naar timmermannen, metselaars en ander bouwpersoneel is toegenomen.  Uitzendbureau’s die personeel bemiddelen in de bouw kunnen nog nauwelijks ervaren bouwpersoneel vinden op de cv-databanken en in hun eigen personeelssystemen. De werkgelegenheid onder installatiemonteurs en elektromonteurs neemt ook enorm toe in 2016.

Metaalsector groeit gestaag

De metaalsector en de werktuigbouw zijn sectoren waar de werkgelegenheid,  in tegenstelling tot de bouw, maar gestaag groeit. Dit is wereldwijd een probleem. Dat blijkt onder andere uit de lage staalprijs vanwege de beperkte vraag naar staal.  Werkzoekenden met een achtergrond in de metaalsector merken dat het vacature-aanbod toeneemt maar dat bedrijven wel kritisch zijn als werknemers solliciteren.  Vooral ouderen kunnen moeilijk een baan vinden. Bedrijven mogen niet selecteren op leeftijd maar desondanks blijken veel bedrijven de voorkeur te geven aan jongere werkzoekenden die net hun opleiding in de metaal hebben afgerond.

Industriële sector

In de industrie liggen de banen niet voor het oprapen.  Deze sector bestaat uit zeer veel verschillende segmenten waarin uiteenlopende producten worden geproduceerd.  Omdat China een overproductie heeft staan Europese bedrijven onder druk. De productiekosten van Europese bedrijven liggen hoger dan de productiekosten van Chinese bedrijven. Daarom moeten Europese bedrijven zo lean mogelijk produceren. Dit houdt in dat Europese bedrijven moeten afslanken en bezuinigen om de concurrentie met China goed aan te kunnen. Daarom wordt er niet heel veel personeel aangenomen in de industrie.  De petrochemische sector binnen de industrie heeft het bovendien moeilijk met de lage olieprijs. Er wordt weinig geïnvesteerd in de petrochemische sector. Uitzendbureau’s die in deze sectoren personeel bemiddelen zien de vraag naar personeel minder hard stijgen dan uitzendbureau’s die bouwpersoneel bemiddelen.