Nederlandse productie neemt toe in januari 2016

De Nederlandse industrie maakt een groei door. Deze groei werd ingezet in 2015. In het laatste kwartaal van dat jaar nam de productie in Nederland al toe met ongeveer 2 tot 3 procent. De stijgende trend in de industrie is ingezet vanaf augustus 2015. Die maand was de laatste maand dat de productie in de industrie in Nederland afnam. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vrijdag 11 maart 2016 gemeld dat de productie in januari 2016 ongeveer 2,8 procent hoger lag dan de productie in dezelfde maand een jaar geleden. Hierdoor kwam de productie op het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar aldus het CBS.

Welke industriële segmenten groeien?
De productiesector is zeer breed. Er worden door Nederlandse productiebedrijven uiteenlopende producten gemaakt. De vraag naar producten kan verschillen. Op dit moment valt het op dat de vraag naar elektrische apparaten en producten uit de farmaceutische industrie is gestegen in januari. Daarnaast gaat het ook beter met de voedingsmiddelenindustrie in Nederland. De rubber- en kunststoffabrieken merkten in januari ook een stijging in de productie.

Reactie van Technisch Werken
De industrie groeit in 2016 maar dat gaat nog niet met enorme sprongen. De werkgelegenheid neemt in de industrie langzaam toe. Vooral de vraag naar allround onderhoudsmonteurs trekt aan. Deze monteurs zijn van groot belang voor het onderhoud en de continuïteit van het productieproces. Bedrijven in de industrie nemen vooral uitzendkrachten aan om de pieken in de productie op te vangen. Rechtstreekse contracten worden nog nauwelijks verstrekt in de industrie.