Productie Nederlandse industrie op recordniveau in februari 2016

In februari 2016 is de productie van de Nederlandse industrie gestegen naar het hoogste niveau in vier jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie in februari 1,7 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat werd vrijdag 8 april 2016 gemeld door het CBS.

In bijna de gehele industrie ging het beter en was er sprake van een stijging van het productieniveau. Daarbij viel de productie van transportmiddelenindustrie en de elektrische-apparatenindustrie positief op. In deze sectoren werd in verhouding tot andere sectoren verhoudingsgewijs meer geproduceerd. Verder ging het ook met de productie van voedingsmiddelen goed. Ook de rubberindustrie en kunststofindustrie maakten een bovengemiddelde groei door.

Het ging bijna met de hele industrie beter. Bijna, want er waren ook sectoren waar er sprake was van een terugloop in de productie. Dit was het geval bij de machine-industrie en de farmaceutische industrie. In deze industrieën werd er minder geproduceerd in februari 2016 ten opzichte van dezelfde maand in 2015.

Vanaf halverwege 2014 is er sprake van een stijgende trend in de productie van Nederlandse bedrijven. In de afgelopen jaren zijn er wel een paar korte periodes geweest van een krimp in de productie maar de algemene trend is een stijging. Als men kijkt naar het vertrouwen van ondernemers in de industrie dan komt dit in 2016 ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar uit.

Reactie van Technisch Werken
Het gaat steeds beter met de economie. De woningbouw maakt al een aanzienlijke groei door in Nederland. Nu komen er ook weer positieve berichten uit de industrie. De industriële sector is belangrijk voor Nederland. In de wereld moet Nederland zich meer als maakindustrie profileren. Dat is goed voor de concurrentiepositie van Nederland in de wereldeconomie. Door de opkomende economieën wordt de concurrentiestrijd in de industrie alleen maar heviger.

Nederland moet niet alleen meer produceren er moet ook meer geautomatiseerd worden in productieprocessen. Het kwaliteitsniveau moet omhoog en de kosten moeten worden gereduceerd. Daarnaast moeten ook voortdurend nieuwe producten worden ontwikkelt om voorop te blijven lopen in de kenniseconomie. Want kennis en kwaliteit tegen een scherpe prijs zijn belangrijke troeven om de concurrentiestrijd te winnen.