Studenten TU Delft ontwikkelen oplossing afvalprobleem Malediven vanaf 2017

De Malediven hebben te maken met een groot afvalprobleem. Deze eilandengroep ligt ten zuidwesten van India en krijgt ieder jaar honderden miljoenen kilo’s extra afval. In totaal zou het zelfs gaan om een afvalproductie van 300 miljoen kilo per jaar. De eilandengroep heeft een grote bevolkingsdichtheid en omdat niemand naast een afvalberg wil wonen is er nauwelijks plek voor de enorme hoeveelheden afval. Daarom dumpt men de grootste hoeveelheid afval op één eiland namelijk Thilafushi. Dit eiland bevat zoveel afval dat het eiland de naam afvaleiland heeft gekregen oftewel Rubbish Island. Afval wat niet op het eiland wordt gedumpt blijft meestal gewoon liggen.

Afvalprobleem
Wereldwijd is afval een probleem maar op de Malediven wordt het probleem wel heel duidelijk weergegeven met de enorme afvalbergen. Een effectieve oplossing is natuurlijk zeer gewenst en daarom zijn studenten van de TU Delft naar de Malediven vertrokken om te zoeken naar een oplossing voor dit probleem.

Het afvalprobleem op de Malediven is zo groot vanwege de ligging van deze eilandengroep. Dit benoemt student bouwkunde Sebastiaan Brouwer. “Het hoogste punt ligt rond de 2,5 meter. Daardoor waait veel van het afval in zee, wat het zeewater verontreinigt.”  

Daarnaast zorgt ook de hoge bevolkingsdichtheid voor problemen. De oppervlakte van het eiland is ongeveer twee keer de omvang van Texel maar hier wonen dan wel ruim 400.000 mensen. Met name in de hoofdstad Malé is er sprake van grote drukte. In deze hoofdstad wonen ruim 100.000 mensen op 2 vierkante kilometer.

Niet alleen de bevolking vindt het een ernstig probleem. Inmiddels heeft ook de Verenigde Naties  aangegeven dat het probleem moet worden opgelost. De VN wil dat er voor 2020 een idee is bedacht waardoor het afvalbeheer op de Malediven succesvol wordt aangestuurd.

Een beter milieu begint bij jezelf
Veel mensen in Nederland gaan bewust met afval om. Ze leveren afval gescheiden in en gooien afval in de prullenbak of vuilniscontainer in plaats van de natuur. Sebastiaan geeft aan dat ongeveer de helft van de bevolking in de Malediven hun afval direct naast zich neer gooit. Op die manier wordt het afvalprobleem alleen maar groter. Het schoon houden van de straten en het milieu is daardoor ook een kwestie van mentaliteit.

Studenten TU Delft
De studenten van de TU Delft zijn niet of vakantie naar de Malediven. In plaats daarvan moeten de studenten hun hersenen goed aan het werk zetten om een oplossing te bedenken voor het afvalprobleem. Deze oplossing moet niet stinken en maar weinig ruimte in beslag nemen. Op de eilandengroep is namelijk ruimtegebrek en niemand wenst een afvalstation naast zijn of haar woning vanwege de stank. Toch ontkomt men er waarschijnlijk niet aan dat afval op een centrale plaats verzameld moet worden. De Malediven liggen echter behoorlijk geïsoleerd en liggen ongeveer 2030 kilometer van de Indiase kust. Dat maakt het oplossen van het afvalprobleem er niet eenvoudiger op. De studenten zullen moeten nadenken over de bouwmaterialen die gebruikt moeten worden. Ook moeten ze goed nadenken over de locatie waar hun oplossing gebouwd moet worden. Daar is veel denkwerk en innovatie voor nodig.