Universitaire studies in techniek populairder onder studenten in 2017

Steeds meer studenten die aan een universiteit willen studeren kiezen er voor om een studie te volgen in de sector techniek. Naast deze sector zijn ook de sectoren natuur en landbouw populair onder studenten in Nederland. De afgelopen vijf jaar zijn de inschrijvingen voor deze studierichtingen het snelst gegroeid in Nederland.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft op maandag 30 januari cijfers gepubliceerd. Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat het aantal inschrijvingen bij technische studies enorm is gestegen. Er is sprake van 24 procent meer inschrijvingen voir technische opleidingen te opzichte van het jaar 2012.

In Nederland zouden volgens NOS in totaal 6.450 studenten zich hebben ingeschreven voor een technische studie in het studiejaar 2016/2017. Dit is een aanzienlijke toename te opzichte van vijf jaar geleden. Toen schreven in Nederland nog 5.187 studenten zich in voor een technische studie. Studies in de natuursector kregen in 2016 in totaal 22 procent meer inschrijvingen.

Technische sector vraagt om personeel

In de techniek worden veel mensen gevraagd. Dit blijkt uit het grote aantal vacatures dat in de techniek en bouw open staat. Er is sprake van een tekort aan technici op alle niveaus.  Er staan vacatures open voor engineers, tekenaars,  constructeurs, werkvoorbereiders en calculators. Daarnaast zijn er ook vacatures voor elektromonteurs, installatiemonteurs, lassers en constructiebankwerkers. Het tekort aan ervaren onderhoudsmonteurs komt ook duidelijk naar voren in het vacatureaanbod. Verspaners zijn ook schaars op de arbeidsmarkt.  Daarom kunnen afgestudeerden in de verspaning vaak snel een baan vinden vooral in de cnc verspaning. Het is daarom goed dat meer studenten zich interesseren voor een technische opleiding.  Zij kunnen in de toekomst makkelijk werk vinden en de tekorten aan technisch personeel op de arbeidsmarkt opvullen.

Vacatures voor technisch personeel bij uitzendbureaus

Veel jonge technische krachten werken tegenwoordig voor technische uitzendbureau’s. Deze bureaus zijn geschikt voor afgestudeerden in er techniek omdat je als uitzendkracht veel verschillende werkzaamheden in de techniek uitvoert. Dat zorgt er voor dat uitzendkrachten met een technische achtergrond veel leren en er bovendien achter komen wel werk het beste bij hun past. Voor uitzendbureau’s is dit ook gunstig omdat hun loonlijsten langer worden en hun uitzenduren toenemen. Uitzendbureaus in de techniek publiceren daarom regelmatig vacatures op hun eigen websites en vacaturebanken op internet.