Mbo studenten hoeven vanaf 2018-2019 geen eigen gereedschap meer te kopen

Studenten die een opleiding op het mbo volgen hoeven vanaf het komende schooljaar niet meer verplicht hun eigen gereedschap te betalen. Dat heeft minister Van Engelshoven besloten. Het gaat om bepaalde opleidingen in bijvoorbeeld de horeca en de uiterlijke verzorging. Op dit moment moeten veel mbo leerlingen naast het collegegeld ook verplicht aanvullende uitrusting en gereedschappen kopen zoals koksmessen en kappersscharen.

Van Engelshoven is van mening dat mbo studenten niet onder druk gezet moeten worden om extra gereedschappen te kopen. In plaats daarvan moeten de opleidingsinstituten zoals de ROC’s zelf gereedschappen verstrekken aan de studenten. Dit gereedschap blijft dan echter eigendom van de mbo-instellingen. Tijdens een stage zal het leerbedrijf de gereedschappen moeten verstrekken aan de stagiair. Als dat niet gebeurd zal iemand van het opleidingsinstituut samen met de student een gesprek moeten voeren met het bedrijf over een mogelijke oplossing. Als dit niet luk zal het mbo opleidingsinstituut voor een nieuwe stageplek moeten zorgen.

De opleidingen hoeven volgens de minister niet alles te vergoeden. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van laptops zullen studenten deze zelf moeten aanschaffen. Wat er wel of niet wordt vergoed moet worden door de opleiding is afhankelijk van het soort opleiding en de gereedschappen die nodig zijn. De minister wil vooral duidelijk dat studenten geen extra hoge kosten krijgen. Samen met de studentenraad zullende onderwijsinstellingen duidelijkheid moeten geven over welke gereedschappen nodig zijn op bepaalde opleidingen. Minister Van Engelshoven is positief over de afspraken die zijn gemaakt: “Het is goed dat er duidelijkheid is. Want door die duidelijkheid maken we het mbo nog toegankelijker. Iedereen moet onderwijs kunnen volgen. Ook als je portemonnee minder goed gevuld is.”