Shell had winststijging eind 2016

Shell had in het afgelopen kwartaal een winst behaald. Dit kwam onder andere omdat het bedrijf een hogere productie heeft gedraaid. De winst viel hoger uit maar de winststijging viel wel veel lager uit dan analisten eerder hadden ingeschat. Shell had in heel 2016 een daling van haar winst. Op donderdag 2 februari 2017 maakte het bedrijf haar jaarcijfers bekend over 2016.

De winst van Shell steeg met 14 procent naar 1,8 miljard dollar, dit bedrag is op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten nam met 14 procent toe. Omgerekend in euro’s komt het bedrag uit op ongeveer 1,7 miljard euro. Dit bedrag viel volgens veel analisten tegen. Deze gingen er vanuit dat Shell gemiddeld 1 miljard dollar meer winst zou hebben behaald.

Shell is Nederlands-Britse oliemaatschappij die zeer actief is in de fossiele brandstoffen. Het gedeelte van het bedrijf dat zich richt op de productie van ruwe olie verbeterde vooral haar resultaten. Eerder had deze divisie te maken met een verlies van 1 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2015 maar in 2016 draaide de ruwe olie divisie vrijwel quitte. De ruwe olie divisie wordt ook wel Upstream genoemd. De raffinagetak noemt men Downstream. Deze tak wist minder winst te behalen van een jaar geleden. (2015). Ook de resultaten van de gasactiviteiten vielen tegen.