Zelfrijdende auto Google heeft technologische voorsprong op concurrentie in 2017

Google is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Hiervoor heeft Google een zusterbedrijf genaamd Waymo opgericht. Dit zusterbedrijf van Google lijkt technologisch een behoorlijke voorsprong te hebben op de zelfrijdende auto’s die door haar concurrentie worden ontwikkeld. In 2016 zouden de zelfrijdende testvoertuigen van Waymo ongeveer een miljoen kilometer hebben afgelegd. Dit komt naar voren uit gegevens die zijn gepubliceerd door Californische voertuigenwaakhond.

Veel testkilometers
De voertuigen van Waymo hebben in totaal dertig keer meer kilometers gemaakt op de weg als de kilometers van de autonome auto’s van alle concurrenten van Waymo bij elkaar opgeteld. Niet alleen heeft Waymo enorm veel testen uitgevoerd met haar voertuigen. Ook de software van dit bedrijf blijkt veel nauwkeuriger te zijn dan de software van haar concurrenten. De zelfrijdende software zorgt er voor dat de bestuurder van de zelfrijdende auto in de praktijk nauwelijks hoeft in te grijpen.

Bestuurders
Tijdens de meeste testritten zitten er bestuurders in de voertuigen die mee opletten tijdens de rit. Deze bestuurders van een Waymo testvoertuig hoefden slechts 0,2 keer per duizend mijl (dit is 1.600 kilometer) in te grijpen. In 2015 moesten de bestuurders nog 0,8 keer per duizend mijl ingrijpen om een ongeluk te voorkomen. Ongeveer 40 procent van de ingrijpen heeft te maken met een fout in de software. Bij 25 procent van de ingrepen was sprake van een ongewenste beweging van het voertuig.

BMW
Ook autobouwer BMW blijkt het goed te doen op het gebied van zelfrijdende auto’s. Deze autobouwer test ook zelfrijdende voertuigen op de weg. Hierbij moest 1,6 keer ingegrepen worden door de bestuurder per duizend mijl. De concurrentie van deze autoproducenten doet het slechter. Er zijn concurrenten waarbij tientallen of meer dan honderd keer een ingreep moest plaatsvinden per duizend afgelegde mijlen.