Winststijging Shell in derde kwartaal 2017

Olie- en gasconcern Shell heeft in het derde kwartaal van 2017 behoorlijk wat meer winst gemaakt. Shell wist te profiteren van een groei die merkbaar was bij alle bedrijfsonderdelen. Deze groei ontstond doordat de prijzen van olie en gas zijn gestegen. Daarnaast is er sprake van een herstel in de markt. De positieve ontwikkelingen in de markt zorgen voor gunstiger marktomstandigheden en leiden tot een hoger productie. De winst, op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten, nam toe met 47 procent. De omzet van het bedrijf kwam uit op 75,8 miljard dollar. Dit is een behoorlijk verschil ten opzichte van 2016 toen 61,8 miljard dollar omzet werd behaald.

Gemiddeld liggen de resultaten van Shell hoger dan analisten hadden verwacht. Op jaarbasis nam de productie van olie en gas bij Shell met twee procent toe en kwam daardoor op 3,6 miljoen vaten per dag. In een toelichting heeft Shelltopman Ben van Beurden aangegeven dat alle drie bedrijfsonderdelen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de resultaten van Shell. Daarnaast heeft de topman aangeven dat het verstandig is geweest dat Shell zich meer is gaan richten op aardgas. Dit is een strategische keuze geweest die in de praktijk blijk te werken. Bovendien is Shell ook bezig om kosten te besparen.

Desinvesteringen van Shell
Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal voor ruim 1,3 miljard dollar aan desinvesteringen gedaan. Deze desinvesteringen maken onderdeel uit van het desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar van Shell. Het olie en gasbedrijf is overigens niet de enige die het goed doet in deze sector. Ook BP laat een opleving zien en verder hebben ook Chevron en ExxonMobil positieve kwartaalberichten bekend gemaakt.