Winst Shell in vierde kwartaal 2015 flink gedaald

Olie- en gasconcern Shell heeft in 2015 de gevolgen van de prijsdaling op de oliemarkt hard gemerkt. In het laatst kwartaal van 2015 is de winst van Shell bijna gehalveerd. Dit werd donderdag 4 februari 2016 bekend gemaakt door het Brits-Nederlandse. De winst van het bedrijf bedroeg 1,8 miljard dollar dit is omgerekend 1,6 miljard euro.

Deze winst is op basis van de geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items. Een jaar geleden was de winst van Shell nog 3,3 miljard dollar. De winstdaling komt niet als een verassing. In januari bracht Shell al een raming naar buiten over resultaat in het vierde kwartaal van 2015. Toen was de geschatte winst over dit kwartaal geraamd op 1,6 tot 1,9 miljard dollar.

In heel 2015 daalde de winst van Shell. In totaal kwam de winst op 10,7 miljard dollar. Dat is aanzienlijk lager dan de 22,6 miljard dollar winst die het bedrijf in 2014 wist te behalen. Vanwege de moeizame marktomstandigheden heeft Shell zijn kosten en investeringen verlaagd met 12,5 miljard dollar. In 2016 zal Shell naar verwachting verder gaan snijden in de uitgaven.

Reactie van Technisch Werken
De dalende olieprijs heeft grote gevolgen voor Shell en andere grote bedrijven in de olie- en gasindustrie. BP maakte eerder deze week al bekend dat haar winst aanzienlijk lager is uitgekomen dan voorgaande jaren. Het nadeel van deze tendens is dat meerdere bedrijven de gevolgen van de daling in de olieprijzen gaan merken.

Er zijn verschillende toeleveranciers en onderaannemers die hun opdrachtenstroom zien teruglopen omdat de grote spelers in de markt minder gaan investeren. Dat zorgt er voor dat er niet alleen bij Shell en BP functies verdwijnen. Het effect is groter. Toeleveranciers zullen ook merken dat de kosten moeten worden beperkt en er personeel moet vertrekken om het bedrijf rendabel te houden.