Obama wil de belasting op olie verhogen voor duurzaamheid

In de begroting voor 2017 die is opgesteld door de Amerikaanse president Barack Obama is aangegeven dat er een extra belasting moet komen voor olie. Deze extra belasting wordt beschouwd als een investering in schonere en duurzame energie. Volgens het Witte Huis wil president Obama op elk vat olie 10 dollar belasting heffen. Dit is omgerekend 9 euro per vat. Deze belasting is volgens de president nodig om de natie ‘groener’ te maken.  Een vat olie bevat bijna 159 liter olie. Als men de belasting op een vat zou omrekenen naar een literprijs dan komt er op elke liter 5,6 eurocent. Men verwacht dat het huidige Congres niet met deze prijsverhoging akkoord gaat.

Presidentskandidaat Hillary Clinton die net als Obama bij de democratische partij hoort is niet blijk met de plannen van haar partijgenoot Obama. Hillary Clinton is fel tegenstander van alle belastingverhogingen die gezinnen treffen die per jaar minder dan 250.000 dollar inkomsten hebben. dit heeft de website Politico bekend gemaakt. Op donderdag 4 februari maakte dezelfde website dat president Obama voor meer dan 300 miljard dollar heeft uitgetrokken voor investeringen in een klimaatvriendelijk Amerika. Dit bedrag is omgerekend 268 miljard euro. Obama wil graag dat men het vervoer en transport in Amerika milieuvriendelijker maakt. Hij pleit voor schonere auto’s en meer treinen.

Reactie van Technisch Werken
De oliesector is al keihard geraakt door de enorme productieoorlog die er wereldwijd plaatsvind in de petrochemische industrie. De prijs van olie is historisch laag en daardoor komen veel bedrijven in de petrochemie in de problemen. Als de overheden de prijsdaling gaan opvullen met extra belastingen is de prijsdaling van olie voor een deel teniet gedaan. Consumenten betalen nu nog een laag bedrag voor olieproducten maar als de olieprijs gaat stijgen zal de extra belasting voor een nog hogere totaalprijs zorgen. Veel Amerikaanse werknemers zijn voor het vervoer naar het werk aangewezen op een auto. Men kan beter investeren in zuinige motors en openbaar vervoer. Dat zijn duurzame oplossing in plaats van belastingverhogingen waarmee alleen de staatskas wordt verhoogd.