Waardedaling olie zorgt voor daling roebel in 2016

Op woensdag 20 januari 2016 daalde de Russische roebel tot de laagste stand ten opzichte van de Amerikaanse dollar ooit. Deze waardedaling komt door de prijsdaling van olie. Doordat olie minder waard wordt krijgt Rusland minder geld voor haar belangrijkste inkomstenbron. De prijsdaling van olie is ruim 40 procent in de afgelopen 12 maanden. Op woensdag 20 januari 2016 daalde de Russische roebel tot een dusdanig laag punt dat de waarde van 81 Roebels gelijk werd aan de waarde van 1 Amerikaanse dollar.

Dit is een forse waardedaling maar de waardedaling is nog niet in zicht. De ontwikkelingen in de petrochemische sector zijn nog niet in het voordeel van Rusland. De olieprijzen zullen naar verwachting verder gaan dalen. Vooral nu ook Iran vrije toegang krijgt tot de markt zal het olieaanbod alleen maar toenemen. Daardoor zal de olieprijs nog lager worden. Als dit goed  doordringt tot de partijen op de markt zal het effect merkbaar zijn in de waarde van de Russische Roebel. De waarde van de Roebel zal dus naar verwachting verder zakken als de vraag naar olie niet aantrekt. Als bijvoorbeeld de olieprijs daalt tot 25 dollar per vat dan zal de verhouding tussen 1 Amerikaanse dollar en de Russische Roebel een verhouding zijn van 1 tot 83.

Reactie van Technisch Werken
De daling in de olieprijs heeft enorme gevolgen voor veel landen. Ook politiek gezien heeft de daling in de olieprijs een effect. Olieproducerende landen zien hun belangrijkste exportproduct in waarde dalen maar besluiten de olieproductie niet te verlagen. In plaats daarvan handhaven ze de olieproductie of schroeven ze de olieproductie verder op om meer marktaandeel te bemachtigen. Dat is een spel met de nodige risico’s. Uiteindelijk zullen bepaalde landen ernstig in financiële moeilijkheden komen ten gunste van andere landen. Zolang deze ‘oorlog’ beperkt wordt tot de handel zijn de gevolgen nog te overzien. Maar vaak komen deze handelsoorlogen ook tot uiting in gewapende conflicten.