Rusland wil samenwerken met de OPEC in 2016

Rusland wil graag meer samenwerken met andere landen in de olieproductie. Het wil onder andere kijken of er een samenwerking mogelijk is met oliekartel Opec. Dinsdag 2 februari 2016 werd dir bekend gemaakt door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij bracht het bericht naar buiten tijdens een bezoek aan Abu Dhabi. De Russische minister benadrukt het belang van de samenwerking tussen de olieproducerende landen nu de olieprijzen zo historisch laag zijn.

Gesprekken tussen de OPEC en Moskou
Op maandag werden er in Moskou al gesprekken tussen Rusland en Opec-lid Venezuela. Voor dat dit gesprek plaats vond werd al gemeld dat Rusland en Saudi-Arabië zullen gaan praten. Saudi-Arabië is het belangrijkste Opec-lid en heeft daardoor een grote invloed binnen het OPEC-oliekartel. Rusland wil graag de olieproductie verlagen om er voor te zorgen dat er een einde komt aan de aanhoudende prijsdaling in de olie- en petrochemische industrie.

Olieproductie gaat door
Tot er een daadwerkelijke oplossing komt blijft Rusland in recordtempo olie oppompen. De Russische energieministerie had eerder al benoemd dat de Russische olieproductie in januari naar 10,87 miljoen vaten per dag was gestegen. Dat is het hoogste productieniveau sinds de val van de Sovjet-Unie. Rusland is niet het enige land dat haar olieproductie naar een recordniveau heeft gebracht. Vorige week werd nog bekend gemaakt dat de landen van de OPEC in december een recordproductie bereikte.

Daling olieprijzen is voor niemand goed
De landen van de OPEC ondervinden hinder van de sterk gedaalde olieprijzen. Maar Rusland heeft daar nog veel meer last van. Door de daling in de olieprijzen komt de Russische economie en de Russische begroting sterk onder druk te staan. Rusland denkt er over na om de belangen in staatsbedrijven te gaan verkopen. Door de belangen van luchtvaartmaatschappij Aeroflot en gasconcern Rosneft te verkopen hoopt Rusland het gat in de begroting te dichten. Ook voor buitenlandse investeerders moet de deur open staan volgens de Russische overheid.

Reactie van Technisch Werken
Rusland zoekt de samenwerking op. Dat is een goede ontwikkeling. De kans bestaat dat Rusland ook op politiek gebied wereldwijd voor minder onrust gaat zorgen. Het conflict met Oekraïne lijkt ook enigszins gesust te zijn. Wederom is olie het product dat voor oorlog en vriendschap zorgt. Nu alles meer gericht is op samenwerking kunnen ook andere economieën daarvan meeprofiteren. Als de sancties komen te vervallen tussen Rusland en Westen zijn de laatste hindernissen weggenomen voor een ontplooiing van onze economieën.