Oliemaatschappij BP heeft verlies geleden in 2015

In 2015 heeft de Britse oliemaatschappij BP een verlies geleden van 6,5 miljard dollar. In 2014 boekte het bedrijf BP nog een winst van ongeveer  4 miljard dollar. Het verlies in 2015 zorgde voor het slechtste bedrijfsresultaat in meer dan 20 jaar voor BP.

Waarom heeft BP in 2015 verlies geleden?
Het verlies van BP is een gevolg van de sterk gedaalde olie- en gasprijzen in 2015. Door de daling in de olieprijzen kreeg BP minder geld voor haar producten. Het aanbod op de oliemarkt was in 2015 groter dan de vraag naar olie. Ook in 2016 is deze ontwikkeling merkbaar. In week 4 van 2016 stond de olieprijs op het laagste niveau in twaalf jaar tijd. Naast de daling van de olieprijs heeft BP ook veel last gehad van de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico. In 2015 moest BP hiervoor nog 12 miljard dollar betalen. Inmiddels heeft deze olieramp het bedrijf al meer dan 55 miljard dollar gekost.

Banen weg bij BP
Het verlies bij BP zorgt er voor dat het bedrijf de kosten moet drukken. Daarom verkoopt BP bedrijfsonderdelen. Daarnaast verdwijnen er tot eind 2017 bij BP 7000 banen.

Reactie van Technisch Werken
Het is een logisch gevolg dat BP de malaise op de oliemarkt gaat merken. Desalniettemin is het voor al die duizenden werknemers die ontslagen worden zeer vervelend. Deze medewerkers hebben ervaring in de olieindustrie en in dat segment is weinig werk op dit moment. Daardoor komen de werknemers met deze ervaring moeilijk aan de slag in dezelfde sector. Het einde is echter nog niet in zicht voor de problemen op de oliemarkt. Doordat Iran geen beperkingen meer heeft door het wegvallen van de sancties zal ook dit land meer olie op de markt brengen. Het olieaanbod neemt alleen maar toe. Ook de overige landen van de OPEC handhaven hun productieniveau om marktaandeel te winnen ten koste van andere landen.