Olieproductie van OPEC en Rusland daalt in januari 2017

Een korte tijd geleden hebben Rusland en oliekartel OPEC afspraken gemaakt over het beperken van de olieproductie van deze olieproducerende landen. De ddoelstelling van deze afspraken was het beperken van de productie van olie om de olieprijs weer te laten stijgen. Een beperking van het olieaanbod heeft namelijk meestal tot gevolg dat de olieprijs weer gaat stijgen. Er is echter nog steeds een overaanbod van olie op de oliemarkt eind 2016 en begin 2017.

De landen van de OPEC en Rusland lijken zich in de praktijk te houden aan de beperking van hun olieproductie zoals ze eerder waren overeengekomen. De landen lopen zelfs voor op schema wat betreft het terugschroeven van de olieproductie. Dit bericht maakten de ministers van de deelnemende olieproducerende landen dit weekend bekend tijdens een overleg in Wenen.

Khalid Al-Falih is de Saudische minister van Energie en Industrie. Hij gaf aan dat de olieproducenten al ongeveer 1,5 miljoen vaten olie per dag van de markt gehaald. Het bericht van de minister werd gepubliceerd door het persbureau Bloomberg. De afspraak om de olieproductie te beperken hebben de OPEC-landen en Rusland in december 2016 met elkaar gemaakt. Tijdens de bijeenkomst die ze dit weekend hebben gehad met niet-OPEC-landen werd gesproken over het effect van de productiebeperkende afspraken die ze in december maakten.

Rusland heeft haar olieproductie teruggeschroefd met een gemiddelde van honderdduizend vaten per dag. Daarmee loopt het land goed op schema. De verwachting was namelijk dat dit productie-aantal volgende maand pas bereikt zou worden. Ook de OPEC-landen lijken de afspraken over de productieverlaging in ee praktijk te uitvoer te brengen.