Technisch uitzendwerk in januari 2017

Januari 2017 is nu een paar weken jong en daarom kunnen we een voorzichtige conclusie trekken over de start van de technische uitzendmarkt in 2017. Met name voor de werktuigbouwkundige bedrijven en de overige bedrijven in de metaaltechniek lijkt 2017 een beter jaar te worden dan 2016. Dat jaar begon vrij moeizaam in de metaal. Uitzendbureau’s merkten dat toen ook en kregen aan het begin van 2016 nauwelijks aanvragen voor lassers, constructiebankwerkers en monteurs.

Voor bedrijven in de bouw was 2016 echter wel een heel goed jaar. Uitzendbureau’s die bouwpersoneel bemiddelen zoals timmermannen, metselaars,  elektromonteurs en installatiemonteurs merkten een stijging in de vraag naar flexibel personeel. Er ontstond in 2016 zelfs een krapte aan bouwpersoneel op de arbeidsmarkt. Metaalpersoneel was echter nog wel beschikbaar aan het begin van 2016 maar dat verschilde per regio. Na verloop van tijd nam de vraag naar metaalarbeiders toe in Nederland.  Dit lijkt door te zetten in 2017. Vooral ervaren metaalbewerkers worden veel gevraagd in de metaalbranche. Ook jonge krachten met een goede metaalopleiding zijn erg in trek bij bedrijven op de arbeidsmarkt.

Uitzendbureau’s in de techniek merken dat er steeds meer technische vacatures open komen te staan op de arbeidsmarkt.  Omdat ervaren personeel in de techniek schaarser wordt gaan veel bedrijven en uitzendbureau’s zich nu ook richten op het bieden van opleidingen aan nog onervaren arbeidskrachten in de metaal. Dit was tijdens de economische crisis niet veel aan de orde. De economische groei die Nederland doormaakt heeft daardoor tot gevolg dat de arbeidsmarkt gezonder wordt en de werknemers beter opgeleid.