Uitzendbureau’s in de techniek in 2017

Dit jaar zal voor veel uitzendbureau’s in de techniek een belangrijk jaar worden. De vraag naar tijdelijk technisch personeel is duidelijk aan het toenemen. Daarom hebben veel uitzendbureau’s die techneuten bemiddelen de afgelopen tijd te maken gehad met een toename in het aantal uitzenduren. Daardoor steeg de omzet en de marge van deze uitzendondernemingen behoorlijk in 2016.

Ook in 2017 lijken de vooruitzichten voor de technische sector goed. De woningverkoop neemt nog steeds toe en dat jaagt de bouwsector aan. Timmermannen, elektromonteurs en installatiemonteurs worden nog volop gevraagd op de arbeidsmarkt.  Ook de vraag naar metaalkrachten neemt toe. Allround onderhoudsmonteurs kunnen goed werk vinden evenals lassers en constructiebankwerkers.

Het wordt voor uitzendbureau’s in de techniek een uitdaging om geschikte flexibele arbeidskrachten te vinden voor hun opdrachtgevers. Uitzendbureau’s zullen zich moeten onderscheiden.  De uitzendkracht komt meer centraal te staan. Dat zorgt er voor dat uitzendbureau’s en bedrijven meer gaan luisteren naar uitzendkrachten. De positie van uitzendkrachten wordt sterker. De kansen op een contract wordt voor uitzendkrachten groter en daardoor neemt de zekerheid op werk toe voor deze grote groep flexibele arbeidskrachten.

Dit zorgt er bovendien voor dat flexibel werk in Nederland meer zekerheid gaat bieden. Daardoor zijn de gekunstelde constructies die de overheid invoerde minder noodzakelijk. Bovendien pakt het ingrijpen van de overheid op de arbeidsmarkt lang niet altijd goed uit. De Wet werk en zekerheid is hier een duidelijk voorbeeld van. Deze Wwz heeft een desastreuze uitwerking gehad op de arbeidsmarkt.  Flexibel werk is is nog flexibeler geworden en vast werk nog vaster. Nu lijkt het economisch herstel en de stijgende vraag naar arbeidskrachten er voor te zorgen dat de arbeidsmarkt zichzelf gaat reguleren.

Dan hoeft een nieuw kabinet in 2017 alleen de Wet werk en zekerheid maar af te schaffen en het eerste succes op de arbeidsmarkt is voor de nieuwe regering een feit. Dit zorgt er voor dat werkwerkzoekenden,  flexkrachten, uitzendbureau’s en andere werkgevers zich vrijer kunnen bewegen op de arbeidsmarkt en in arbeidsrelaties.