Recruitment uitdaging voor veel bedrijven vanaf 2023

Het vinden van de juiste kandidaat voor openstaande vacatures is voor veel bedrijven een uitdaging. Vooral nu er in Nederland zoveel vacatures open staan is het voor bedrijven lastig om zich te onderscheiden van andere organisaties in dezelfde sector. Terwijl men vroeger vooral een concurrentiestrijd aanging om meer klanten binnen te halen is er in 2023 en ook het komende jaar vooral een concurrentiestrijd gaande op het gebied van personeel. Opdrachten en werkgelegenheid zijn er genoeg. Het vinden en werven van kandidaten wordt ook wel rekruteren genoemd in het Nederland. Vaak gebruikt men in vacatures de term recruitment en heeft men het over recruiters.

Meer recruitmentvacatures op Nederlandse Arbeidsmarkt

Het aantal vacatures voor recruiters is in Nederland aanzienlijk gestegen. Op vrijwel elk jobboard worden wekelijks nieuwe vacatures voor recruiters open gezet. Ook ontstaat er meer diversiteit in recruitment vacatures. Zo zijn er de corporate recruiters die werken voor één of enkele opdrachtgevers maar er zijn ook recruiters die in opdracht van meerdere klanten opdrachtgevers werken. Vaak werken deze recruiters bij uitzendbureaus, headhunters en detacheringsbureaus. Welke rol een recruiter ook heeft het mag duidelijk zijn dat recruitment veel meer aandacht krijgt nu het vinden van personeel voor vacatures zo lastig is geworden op de arbeidsmarkt van Nederland. Desondanks zijn de salarissen voor de meeste recruiters niet heel hoog.

Salaris recruiters

Zo zijn er veel vacatures te vinden waarin salarissen geboden worden beneden 3000 euro bruto per maand. Voor dergelijke bedragen zijn veel recruiters niet bereid om over te stappen op een andere werkgever. Startende recruiters zijn echter vaak wel bereid om nog onder 3000 euro bruto per maand te werken bij een fulltime dienstverband. Wanneer men echter voldoende ervaring heeft opgebouwd in recruitment is de kans groot dat men toch gaat overstappen of als recruiter voor zichzelf gaat beginnen. Het aantal recruitmentadviseurs en projectmatige recruiters in Nederland is aanzienlijk toegenomen.

HR functies met focus op recruitment

Naast specifieke vacatures voor recruiters wordt ook in HR-functies meer de nadruk gelegd op het werven en behouden van personeel in 2023. Ook het komende jaar zal er voor HRM oftewel personeelszaken veel nadruk worden gelegd op het aantrekken van personeel. Daarbij werken de HRM afdelingen meer samen met communicatieafdelingen en public relations. Het gaat lang niet altijd meer om de vindbaarheid van vacatures maar om het imago van het bedrijf voor bestaande werknemers en potentiële nieuwe werknemers. Aantrekkelijke bedrijven kunnen daadwerkelijk aantrekkingskracht uitoefenen op personeel. Daarom hebben bedrijven ook meer aandacht voor mensen die content schrijven voor websites en sociale media zodat zoveel mogelijk mensen een positieve indruk krijgen van het bedrijf en dus de werkgever.

Tips voor recruiters in 2024

Recruiters kunnen in 2024 niet afwachten tot de geschikte kandidaat voorbij komt. Er moet daadwerkelijk actie worden ondernomen. Dat betekent dat er een netwerk aan interessante kandidaten moet worden opgebouwd. Het gaat daarbij om kandidaten die direct kunnen matchen met de vacatures die open staan maar ook om kandidaten die in de toekomst interessant zouden kunnen zijn voor bedrijven. Het is belangrijk dat het contact met potentiële kandidaten nauwkeurig verloopt. Door nalatigheid en een afwachtende houding van de recuiter kan de kandidaat zijn of haar interesse in het bedrijf verliezen en dat zorgt er voor dat je misschien een kandidaat voor de korte termijn kwijt bent maar wellicht ook voor de lange termijn. Bijna geen enkele kandidaat wil het gevoel hebben aan het lijntje gehouden te worden. Snel schakelen en duidelijkheid bieden zijn belangrijke troeven voor de recruiters het komende jaar.