Banken in Nederland verdienen meer aan het spaargeld dat Nederlanders op hun spaarrekening hebben staan. Aan het uitlenen van spaargeld kunnen banken meer verdienen omdat ze de rente op spaarrekeningen heel laag houden. Dat zorgt er voor dat de marge op de rente voor banken omhoog is geschoten. Ook in het derde kwartaal is deze zogenaamde rentemarge weer toegenomen. Banken hebben in Nederland hun rentemarge in de afgelopen vier kwartalen laten stijgen met 1,5 procent. Dit heeft De Nederlandse Bank bekend gemaakt. Dit percentage is overigens voor veel banken ongeveer het maximale percentage (1,7 procent) dat ze aan spaarders uitbetalen op spaarrekeningen.
Rentemarge van banken
Ondertussen blijven veel spaarders trouw hun spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen zetten terwijl de spaarrente op spaarrekeningen in het buitenland juist omhoog gaat. Wie geld leent zal daarvoor echter meer geld aan rente kwijt zijn. Sinds 2022 is de rentemarge van banken gestegen. Deze rentemarge is sinds het jaar 2008 niet op zo’n hoog niveau beland. Daar komt bij dat DNB geen oudere cijfers beschikbaar heeft dan 2008 waardoor een vergelijking op de langere termijn niet mogelijk is. Wellicht is het dus mogelijk dat de rentemarge ook langer geleden niet zo hoog is geweest in Nederland.
Graaiflatie?
Vanaf het moment dat de Europese Centrale Bank de rente heeft verhoogd hebben banken de rente op leningen ook laten verhogen. De hypotheekrente is bijvoorbeeld gestegen. Ondertussen houden ze de spaarrentes laag waardoor de banken dus feitelijk meer geld verdienen. Geen wonder dat de banken al in de maand augustus van 2023 hun halfjaarwinsten hadden verdubbeld. Dit effect was merkbaar bij de halfjaarwinsten van ING, Rabobank, ABN AMRO, de Volksbank (SNS Bank en ASN Bank) en Triodos Bank. De banken hadden overigens allemaal hetzelfde antwoord op de verhoging van hun winsten namelijk de stijging van de ECB rente. Inmiddels begint de stijging van de rentemarge van banken steeds meer op een variant van graaiflatie te lijken.