Banken in Nederland hebben de spaarrente bijzonder laag gehouden ten opzichte van het geld dat ze uitlenen aan consumenten en bedrijven. Doordat spaarders nauwelijks rente krijgen kan een bank goedkoop aan geld komen en dat vervolgens tegen een hoge rente uitlenen. Voor banken is dit een hele winstgevende ontwikkeling maar voor spaarders is dit niet bepaald wenselijk. Feitelijk houden spaarders minder geld over omdat de inflatie veel hoger is dan de rente op spaargeld. Aan de andere kant zijn veel spaarders in Nederland honkvast ze gaan niet op zoek naar hogere rentes. Voor een belangrijk deel heeft dit natuurlijk te maken met het feit dat alle grote banken een lage rente hanteren. De Rabobank heeft nog een rentepercentage van 1,7 procent tot 20.000 euro aan spaargeld. De andere banken hanteren zelfs lagere tarieven op spaargeld.
Meer winst voor banken
De afgelopen vier kwartalen hebben Nederlandse banken hun rentemarge zien stijgen naar 1,4 procent. Dat is naar voren gekomen uit de nieuwste cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De 1,4 procent maakt duidelijk hoeveel banken in Nederland hebben overgehouden aan het uitlenen van spaargeld in verhouding tot alle uitstaande gelden. DNB geeft aan dat deze rentemarge sinds 2008 in Nederland niet zo hoog is geweest. DNB geeft in de toelichting aan dat de economische situatie in Nederland op dit moment gunstig is. Daarbij wil DNB niet aangeven of de banken te hoge verdiensten maken uit de rente.
Graaiflatie
Ondertussen zijn er al behoorlijk wat berichten geweest van banken in het nieuws die aanzienlijke winsten hebben behaald. Zo werd in augustus duidelijk dat de ING, Rabobank, ABN AMRO, de Volksbank (SNS en ASN) en Triodos hun jaarwinsten hadden verdubbeld. De banken noemden in de toelichting de hogere ECB-rente allemaal als oorzaak van hun goede cijfers. De overheid heeft echter al aangegeven dat dat de banken meer spaargeld moeten bieden aan consumenten. De banken vallen echter niet onder de overheid en kunnen dus zelf bepalen wat ze willen. De consument die wil lenen betaald daardoor veel rente en de consument die wil sparen ontvangt weinig rente. De bank is ondertussen de instantie die van deze ontwikkeling maximaal profiteert. Wellicht een vorm van graaiflatie?