Recruitment of recruiten zijn alle werkzaamheden die verband houden met het zoeken, selecteren en werven van kandidaten voor vacatures. De doelstelling ven recruitment is het selecteren van de meest geschikte kandidaat voor een vacature. De vacature kan zowel een tijdelijke functie betreffen als een functie voor vast dienst verband. Bedrijven schakelen een recruitmentbureau in wanneer ze zelf moeilijk kandidaten kunnen vinden voor hun vacatures. Een recruitmentbureau heeft over het algemeen een groot netwerk van potentiële kandidaten.
Verschillende recruitmentbureaus
Vanwege de diversiteit aan functies en beroepen op de arbeidsmarkt zijn veel recruitmentbureaus gespecialiseerd in bepaalde marktsegmenten. Zo zijn er recruitmentbureaus die zich richten op functies in de zorg, financiële dienstverlening, non-profit en overheidsinstellingen. Ook zijn er recruitmentbureaus in de techniek. Technisch recruitment vereist net als de andere recruitmentbranches kennis van het marktsegment. Daarover is in onderstaande alinea meer informatie weergegeven.
Diversiteit in technisch recruitment
Recruitment in de techniek is niet eenvoudig. Binnen de techniek zijn zeer veel verschillende technische functies en disciplines. Een aantal voorbeelden van de vakgebieden of deelgebieden binnen de techniek zijn:
- Werktuigbouwkunde
- Installatietechniek
- Elektrotechniek
- Civiele techniek
- Scheepsbouw
- Jachtbouw
- Offshore
- Voedingsmiddelenindustrie
- Procesindustrie
- Telecom
Deze deelgebieden verschillen onderling in meer of mindere mate. Scheepsbouw en jachtbouw lijken op het eerste oog wel op elkaar maar in de praktijk is er een verschil in het afwerkingsniveau, het materiaal en de aanwezige installaties. Een technisch recruiter moet daarmee rekening houden. Een ander voorbeeld is de werktuigbouwkunde, dit is een zeer breed segment waaronder verschillend segmenten kunnen vallen zoals:
- Constructie
- Machinebouw
- Leidingbouw
- Verspaning
- Plaatbewerking
Een bureau dat zich richt op technisch recruitment zal zich meestal specialiseren op een specifiek technisch vakgebied. Door deze specialisatie kan de recruiter beter aan de vraag van de opdrachtgevers voldoen. Daarnaast zorgt specialisatie er voor dat een goed netwerk opgebouwd kan worden dat ook goed kan worden onderhouden. Er zal regelmatig personeel geworven moeten worden voor dezelfde functiegebieden en technische specialisaties. Dit zorgt er voor dat de contactpersonen in het netwerk actief worden benaderd en de contacten niet ‘verwateren’. Een netwerk is van groot belang voor effectief recruiten.
Wat doet een recruiter?
Een recruiter is een functie bij een arbeidsbemiddelingsbureau. Recruiters kunnen werkzaam zijn bij een recruitmentbureau maar ook bij een uitzendbureau of headhuntersbureau. Daarnaast hebben detacheringsbureaus meestal ook recruiters in dienst voor het werven van goed personeel.
Een recruiter is meestal gespecialiseerd in één of enkele vakgebieden. De recruiter zal voortdurend op de hoogte moeten zijn en blijven van de ontwikkelingen in de vakgebieden waarvoor hij of zij verantwoordelijk is. Hierbij wordt met name de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt bedoelt in bepaalde sectoren en functiegroepen.
Recruiters houden hun netwerk goed op orde door regelmatig telefonisch contact te hebben met kandidaten en bedrijven. Ze bezoeken ook netwerkbijeenkomsten en andere bijeenkomsten waarop personeel en bedrijven samenkomen. Recruitment is voortdurend in ontwikkeling. Een recruiter zal daarom ook regelmatig nieuwe vaardigheden op het gebied van recruitment moeten aanleren. Social media en verschillende andere digitale mediabronnen worden door recruiters regelmatig bezocht voor nieuwe kandidaten die ze kunnen bemiddelen.
Recruiters nemen meestal eerst telefonisch of per mail contact op met kandidaten. Daarna volgt over het algemeen een oriënterend gesprek waarin de recruiter de wensen en het profiel van de kandidaat in kaart probeert te brengen. Dit profiel kan hij of zij dan voorleggen aan bedrijven die vacatures hebben uitgezet bij het recruitmentbureau. Als het profiel van de kandidaat in overeenstemming is met de vacature noemt men dit een match. Het maken van een match is één van de belangrijkste onderdelen van recruitment.
Uiteraard zal de recruiter ook actief bedrijven moeten benaderen voor vacatures. Dit wordt ook wel acquisitie genoemd. Het benaderen van bedrijven waar regelmatig contact mee is wordt ook wel ‘warme’ acquisitie genoemd en het benaderen van nieuwe onbekende bedrijven wordt ‘koude’ acquisitie genoemd. Een recruiter moet bij zijn of haar klantenbestand goed duidelijk maken wat de diensten zijn van het recruitmentbureau en welke vergoedingen daarvoor in rekening worden gebracht. Een recruiter heeft daarom een commerciële, dienstverlenende houding nodig.
Verschillende soorten recruitment
In de praktijk kan de functie recruitment op verschillende manieren worden uitgevoerd. De manier waarop men recruit is afhankelijk van het verband waarin men de functie uitoefent. Grofweg bestaan er vier verschillende varianten van recruitment. Deze varianten zijn als volgt:
- Intercedenten zijn in dienst van uitzendbureaus en voeren regelmatig werkzaamheden als recruiter uit voor hun klanten.
- Corporate recruiters zijn recruiters die in dienst zijn van een grote organisatie. Voor de organisatie werven ze personeel in diverse functies. Corporate recruiters werken over het algemeen op een HR-afdeling.
- Headhunters zijn over het algemeen actief als recruiter voor hogere leidinggevende functies of het middenkader. Deze recruiters worden niet voor niets ‘hunters’ genoemd omdat ze als het ware op jacht gaan naar kandidaten.
- Recruitment consultants zijn werkzaam bij een bureau die zich specifiek richt op recruitment. Deze recruitmentbureaus werven en selecteren kandidaten voor bedrijven die vacatures bij het bureau hebben uitgezet.
Technisch recruiter
Een technisch recruiter is actief in technisch recruitment. Deze recruiters hebben over het algemeen verstand van de technische branche waar het recruitmentbureau haar dienstverlening op richt. Een technisch recruiter is goed op de hoogte van de verschillende opleidingen in de techniek en weet daarnaast ook welke werkzaamheden bij zijn of haar klantenbestand worden uitgevoerd. Deze kennis is belangrijk voor een gericht recruitment.
Technisch recruitment is dynamisch omdat de techniek voortdurend verbetert door nieuwe innovaties en technologieën. Hierdoor is er een groeiende vraag naar goede technische vakkrachten die een bijdrage kunnen leveren aan de optimalisering van bedrijfsprocessen en producten. Een technisch recruiter houdt de ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied goed bij door het lezen van nieuws over de techniek en door in contact te treden met bedrijven en opleidingsinstituten.
In de praktijk zijn er echter grote verschillen tussen technische recruiters. Hierdoor wordt aan technisch recruitment op verschillende manieren gestalte gegeven.