PSA Peugeot Citroën gaat vermoedelijk saneren bij Opel in 2017

Autofabrikant PSA zal naar verwachting snel aan de slag gaan met de sanering van onder het personeel dat werkzaam is voor het Duitse automerk Opel. Dit vermoeden wordt uitgesproken door experts uit de Duitse auto-industrie. Zij hebben hun visie over de toekomst van Opel benoemd aan het Duitse persbureau dpa.

Eerder deze week had het moederbedrijf van Peugeot en Citroën bekend gemaakt dat ze het noodlijdende Opel gaat overnemen van General Motors. Uiteraard komen er bij dit soort grote overnames reacties los op de automarkt en de auto-industrie. Zo verwacht Willi Diez van IFA van het Institut für Automobilwirtschaft dat er al spoedig managers vanuit Frankrijk zullen vertrekken naar Duitsland. Deze managers zullen een belangrijke invloed uitoefenen op de herstructurering van Opel.

Opel winstgevend maken

Het gaat de laatste tijd niet zo goed met Opel. Dit Europese automerk was in handen van General Motors maar het draaide lang niet goed. Volgens Diez gaan er veranderingen worden doorgevoerd nu Opel in handen is van PSA. Toman Carlos Tavares van PSA heeft volgens de heer Diez een duidelijk beeld hoe Opel in 2020 weer winstgevend kan worden gemaakt.

Tot die tijd moeten er echter wel een aantal behoorlijke stappen worden ondernomen. In het verleden heeft Tavares ook PSA ook weer in de zwarte cijfers weten te brengen. Dat gebeurde echter wel met ingrijpende maatregelen. ”Dat gaat hij ook bij Opel doen, maar daarbij heeft hij Fransen nodig die alles in gaten gaan houden bij Opel” zegt Willi Diez.

Niet iedereen is optimistisch over de kansen voor Opel om buiten Europa succesvol te worden. Experts zijn hier sceptisch over en zeggen dat opel onbekend is in grote delen van de wereld. Willi Diez geeft hierover aan: ”Niemand buiten Europa kent Opel. De kosten van een expansie van een automerk naar de markt van China of de VS worden altijd onderschat. Opel moet zich concentreren op Europa”. Het is in ieder geval duidelijk dat PSA een grote uitdaging heeft om Opel te laten groeien en weer winstgevend te maken.