PS Peugeot Citroën op een na grootste autoproducent in 2017

De Franse autobouwer PS Peugeot Citroën heeft nu definitief het automerk Opel in handen. De Franse autobouwer heeft Opel kunnen kopen van General Motors. Daarvoor heeft PS Peugeot Citroën een bedrag betaald van ongeveer twee miljard euro. Door de overname ontstaat een zeer grote autoproducent in Europa. Het bedrijf PS Peugeot Citroën komt zelfs op de tweede plaats als het gaat om omvangrijke autoproducenten in Europa. Op nummer één staat echter nog steeds het bedrijf Volkswagen. Renault Nissan wordt echter door de overname van haar tweede plaats verstoten.

Niet onverwacht
De overname van Opel door PS Peugeot Citroën komt niet onverwacht. Een aantal weken geleden werd al bekend gemaakt dat er onderhandeling zijn geweest tussen PS Peugeot Citroën en General Motors. Deze onderhandelingen waren toen al in een vergevorderd stadium. General Motors was tot voor kort eigenaar van het Britse Vauxhall en het Duitse Opel. Deze automerken vormden gezamenlijk de Europese tak van GM.

Merk Opel blijft bestaan
PS Peugeot Citroën heeft om verschillende redenen interesse in het merk Opel. Een belangrijk aspect dat de interesse trekt van de Franse autobouwer is de technologie op het gebied van elektrisch rijden. Daar schijnt Opel verder in gevorderd te zijn dan PS Peugeot Citroën. Opel mag onder haar eigen naam verder auto’s blijven produceren. De top van PS Peugeot Citroën heeft gegarandeerd dat de fabrieken in Duitsland en Groot-Brittannië openblijven. Waarschijnlijk zal het effect op de werkgelegenheid beperkt blijven. Veel werknemers in autofabrieken van Opel en Vauxhall waren bang dat er personeel zou worden bezuinigd en functies zouden komen te vervallen door de overname.