De gemeente Rotterdam overweegt om haar belang in energiebedrijf Eneco te verkopen. Momenteel is dit belang 32 procent maar de gemeente is van mening dat het aandeelhouderschap het algemene publieke belang niet meer dient. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders benoemd in een brief. Volgens dit college hoeven de burgers in de tegenwoordige tijd niet meer door de overheid tegen beschermd te worden tegen “de monopoliemacht” van hun energieleverancier.
Tegenwoordig kan bijna iedereen in Nederland uit meerdere aanbieders van elektriciteit en gas kiezen. Alleen de mensen die afhankelijk zijn van stadsverwarming hebben die keuze niet omdat stadsverwarming er voor zorgt dat men geen cv-ketel heeft en daardoor eigenlijk geen gasaansluiting nodig heeft. In ieder geval heeft een woning die aangesloten is op stadsverwarming geen aansluiting nodig op gas voor de verwarming van de woning.
Verdee zorgt de verplichte afsplitsing van netwerkbedrijf Stedin voor een verandering in het risicoprofiel van Eneco. Ook dit staat in de brief van de burgemeester en wethouders. Volgens de gemeente is Eneco wel een “tamelijk succesvol energiebedrijf”. Dit speelt dus geen rol bij de beslissing. De rijksoverheid heeft onlangs overeenstemming bereikt over het afnemen van groene stroom voor de verschillende onderdelen van de Rijksoverheid. De overheid is een grote klant en een grote energieafnemer maar wordt steeds minder eigenaar van energiebedrijven.