Een groot deel van het afval dat in de oceanen aanwezig is bestaat uit plastic. Dit komt naar voren uit een nieuwe studie. Eerder is al gewezen op de enorme hoeveelheid plastic in de oceanen en zeeën van de wereld, dit onderzoek maakt echter duidelijk hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Men treft de meest vervuilde delen van de wereldzeeën aan voor de kust van Zuid-Korea en Jordanië. Het zeewater in deze omgeving bevat ongeveer 10 miljard stukjes afval per vierkante kilometer. Van dit afval is ongeveer 70 procent plastic.
Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team van onderzoekers en de resultaten zijn gepubliceerd in Litterbase. In deze wetenschappelijke database is al het afval van de wereldzeeën in kaart gebracht. Er zijn in de overzichtskaart meer dan duizend studies verwerkt met betrekking tot de vervuiling in de zeeën en oceanen. Deze onderzoeken en studies zijn uitgevoerd tussen 1960 en 2017.
Veel plastic dat aanwezig is in de wereldzeeën is door de jaren heen veranderd in zogenaamd microplastic. Dit microplastic zijn hele kleine korreltjes en draadjes plastic die vijf millimeter groot zijn of nog kleiner. Door de invloed van zonlicht, zeewater en stromingen in de oceaan wordt het plastic steeds kleiner en verandert het in dit microplastic. Deze kleine plastic deeltjes worden door dieren soms aangezien voor voedsel waardoor ze het opeten. Daardoor kunnen zeedieren stikken of problemen krijgen met hun gezondheid. Het ecosysteem in de zee wordt door de zogenaamde plastic soep ernstig bedreigd. Daarom zijn verschillende bedrijven en bevlogen ingenieurs bezig met het ontwikkelen van structurele oplossingen waarmee de plastic soep kan worden beperkt.