Veel plastic afval komt van toeristen rond de Middellandse Zee in 2019

Een groot deel van het plastic afval dat in de Middellandse Zee wordt aangetroffen in 2019 komt van toeristische stranden. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Ongeveer twintig procent van het zwerfplastic in zee komt uit de visserij en van schepen. Er is een lijst samengesteld waarin de meest vervuilde toeristische plaatsen zijn aangegeven. Deze lijst bevat veel bekende toeristische oorden zoals Barcelona, Valencia, Marseille, Venetië, Tel Aviv en Izmir.

Het plastic afval in de Middellandse Zee neemt echter alleen maar toe. Elke minuut zou er in de Middellandse Zee enorm veel nieuw plastic belanden. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met het plastic van ruim 30.000 halveliterflessen. In de zomerperiode neemt de hoeveelheid plastic zwerfafval met ongeveer veertig procent toe. Volgens het WNF komt dit omdat het verwerken van afval niet overal even goed werkt. Veel plastic afval zou worden gestort op open vuilstortbergen. Als er dan veel wind staat waait het plastic afval alsnog in de natuur en de zee. Dit heeft Merijn Hougee bekend gemaakt naar aanleiding van het onderzoek.

Merijn is oceanen- en plasticexpert van WNF. Veel plastic is verborgen volgens hem. Daardoor zien toeristen en andere bezoekers van stranden weinig plastic in de zee. Dit plastic zakt namelijk naar de bodem. Naar verloop van tijd wordt het plastic verbroken in kleine deeltjes. Deze microplastics zijn zeer schadelijk voor het milieu maar kunnen heel moeilijk uit de natuur worden gehaald.