Wat gebeurt er met het afval dat The Ocean Cleanup opvist in 2019 en 2020

The Ocean Cleanup is een groot systeem waarmee plastic afval en visnetten uit zee worden gehaald. In feite is het een grote vangarm waarachter plastic blijft hangen. Dit plastic wordt opgevangen en vervolgens afgevoerd per schip. Op 12 december 2019 kwam de eerste lading plastic aan land die doormiddel van The Ocean Cleanup was opgevist. Met het afval dat opgevist wordt door The Ocean Cleanup worden recyclede producten gemaakt. Deze producten zullen vanaf 2020 te koop worden aangeboden.

Niet alle materialen die opgevist worden door The Ocean Cleanup kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Het afval is verschillend. Van het materiaal dat niet gerecycled kan worden en niet kan worden hergebruikt zal men proberen om een soort olie te maken. Die olie zal worden gebruikt als brandstof voor de schepen die naar The Ocean Cleanup varen om daar het plastic afval op te halen. Het is de bedoeling dat er geen materiaal overblijft en dat al het afval een nieuwe bestemming krijgt.

Het afval in de oceanen neemt alleen maar toe. The Ocean Cleanup is een goed initiatief maar het helpt onvoldoende om de oceanen helemaal schoon te krijgen. Men moet voorkomen dat er plastic afval in de oceanen terecht komt. Daarvoor is het belangrijk dat er bijvoorbeeld geen plastic afval vanuit rivieren naar de zee wordt meegevoerd. Om dit te bewerkstelligen bouwt de onderneming vier Interceptors. Dit zijn opvangsystemen waarmee plastic afval uit rivieren kan worden gefilterd.