The Ocean Cleanup is een begrip geworden in de wereld van plastic en oceanen. Verschillende mensen hebben jaren lang aan het project gewerkt. The Ocean Cleanup is ontworpen, ontwikkeld en gefabriceerd. Het systeem is nu klaar om gebruikt te worden om een klein gedeelte van de oceaan schoon te maken. Het innovatieve project begon bij Boyan Slat. Die was jaren geleden nog een vwo-scholier. Hij was toen zestien jaar jong en een leerling aan het Grotius College in Delft.
Boyan Slat
Boyan Slat kwam op vakantie in Griekenland tijdens het duiken in de Middellandse Zee voortdurend plastic zakjes tegen. Dit plastic afval vond hij storend en niet passen in de mooie natuurlijke omgeving onder de zeespiegel. Hij bedacht daarom een plan om het plastic afval te verwijderen uit de oceaan. Zijn ideen hierover heeft hij toen in een profielwerkstuk verwerkt. In dit onderzoek heeft hij een analayse opgenomen over de manieren waarop de zogenaamde plasticsoep uit de oceanen kan worden gehaald. Dit proefielwerkstuk werd beoordeeld met een 10 en werd een aanloop naar een concreet plan dat er voor heeft gezorgd dat de Ocean Cleanup tot stand kwam.
Hoe werkt The Ocean Cleanup?
Inmiddels zijn we acht jaar verder in de tijd. The Ocean Cleanup is in die tijd ontworpen, getekend, getest en verbeterd. Deze innovatieve oplossing bestaat in feite uit een vrij eenvoudig systeem. Een groot gedeelte van The Ocean Cleanup is een 600 meter lange buis die in een U-vorm is gebracht. Deze grote U-vormige buis wordt bovenop het water geplaatst en wordt gebruikt om het plastic dat in de zee drijft op te vangen. Onder de U-vormige buis hangen doeken die het plastic tegenhouden. Het afval dat op deze manier wordt verzameld door The Ocean cleanup wordt na een periode van zes weken opgehaald door een vrachtschip. Het opgehaalde plastic afval zal vervolgens aan wal worden gebracht en verwerkt tot duurzame plastic producten waaronder zonnebrillen.
Ingebruikname Ocean Cleanup
Op zaterdag 8 september 2018 werd de installatie geplaatst in de Stille Oceaan o om de wereldzeeën schoner te maken. De doelstelling is dat er meerdere vergelijkbare schoonmaaksystemen worden ontwikkeld en geplaatst in de oceanen. Daardoor hoopt men in de toekomst de oceanen en zeeën vrijwel geheel plasticvrij te maken. Zover is het echter nog lang niet.