Plastic Whale haalt 164 zakken vol plastic afval uit Amsterdamse grachten na Koningsdag 2019

Tijdens Koningsdag maar ook tijdens andere dagen wordt er veel plastic afval weggegooid. Een deel van dit plastic afval belang in het water. Ook de Amsterdamse grachten zijn na Koningsdag weer vol met plastic afval. Voor het schoon maken heeft Plastic Whale ook in 2019 het evenement Koningsvissen georganiseerd. Doormiddel van deze actie wordt het schoon maken van grachten naast belangrijk voor het milieu ook leuk voor de deelnemers.

Er namen aan de Plastic Whale in totaal 31 boten deel. Deze boten visten 294 mensen zondag 28 april 2019 plastic uit het water van de hoofdstad. Na afloop van deze actie waren er in totaal 164 zakken met plastic afval gevuld. Deze zakken hadden een inhoud van 60 liter. Van deze afvalzakken waren er 28 zakken gevuld met zogenaamde petflessen en 58 zakken werden gevuld met overig plastic. Daarnaast werden ook 78 zakken gevuld met restafval zoals blikjes en ander afval. Er werden verschillende soorten afval gevonden.

Het meest bijzondere afval was de twee gigantische pluchen knuffeldieren die de organisatie vond. In 2018 werd door de actie Plastic Whale een buit van 245 zakken afval uit het water gehaald waarvan 39 gevuld waren met petflessen. De actie Plastic Whale wordt al sinds 2014 uitgevoerd. Sinds dat jaar zoekt Plastic Whale de grachten af naar gedumpte flesjes en maakt daar bootjes en kantoormeubilair van. Op die manier draagt deze organisatie bij aan recycling en hergebruik van plastic. Het voorkomt ook dat het plastic in zee terecht komt.