Overstappen tussen energieleveranciers nam toe in 2015

Veel consumenten stappen over naar een andere energieleverancier. In 2015 was er sprake van een record aantal overstapverzoeken. Het aantal overstapverzoeken was toen maar liefst 2,3 miljoen. Dit aantal is een stijging van ruim 15 procent ten opzichte van 2014. Dit bericht werd vrijdag 8 januari 2016 bekend gemaakt door branchevereniging Energie-Nederland. Door dit nieuwe overstaprecord is 2015 het vijfde jaar op rij geworden dat er meer werd gewisseld tussen energieleveranciers. Ten opzichte van 2010 was het aantal overstappers in 2015 zelfs 85 procent.

Consumenten en de energiemarkt
Branchevereniging Energie-Nederland geeft aan dat deze cijfers aantonen dat de drempel om van energieleverancier te wisselen steeds lager is. Daarnaast weet de consument volgens de branchevereniging steeds beter zijn of haar weg te vinden op de energiemarkt. Consumenten kunnen veel kiezen volgens de branchevereniging. Er zijn echter verschillende vergelijkingswebsites die consumenten kunnen ondersteunen en de keuze voor energieleverancier kunnen vergemakkelijken. Consumenten hoeven vaak niets te doen behalve gegevens in te vullen en de websites doen de rest.

Reactie van Technisch Werken
Consumenten worden steeds kritischer. Ze kunnen meer kiezen maar weten ook steeds beter waar ze hun informatie vandaan kunnen halen. De websites waar Branchevereniging Energie-Nederland het over heeft zorgen ook voor veel transparantie. Juist het gebrek aan transparantie zorgde er bij veel consumenten voor dat ze aarzelden om over te stappen. Gebrek aan kennis is een struikelblok omdat men dan niet precies kan inschatten wat voordelig is. De energievergelijkingssites doen daarom veel goed werk.