Tussen medio 2015 en medio 2016 zijn veel Nederlanders van energieleverancier gewisseld

Veel consumenten kijken kritisch naar hun energiecontracten. In de periode tussen medio 2015 en halverwege 2016 zijn in Nederland ongeveer 17 procent van de consumenten met een energiecontract overgestapt naar een nieuwe leverancier. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn in Nederland nog nooit zoveel consumenten overgestapt van een energieleverancier. Dit maakte de ACM vrijdag bekend.

De ACM is groot voorstander van het maken van een overstap tussen energieleveranciers als dat voor de consumenten gunstiger is. Juist door overstappen worden energieleveranciers voortdurend geprikkeld om na te denken over hun energieprijzen. Daardoor worden de prijzen voor gas en elektriciteit voortdurend zo scherp mogelijk gehouden.  Dit zou volgens ACM zorgen voor een betere dienstverlening en lagere prijzen.

Gemiddeld kan een consument per jaar 300 euro besparen op de energielasten als hij of zij gaat overstappen naar een andere energieleveranciers. Dat is echter afhankelijk van het contract dat de persoon had en het nieuwe contract dat wordt aangegaan. Vooral consumenten die nog niet eerder zijn overgestapt kunnen erg veel geld besparen door over te stappen aldus ACM.