Omzet bouwsector gestegen in derde kwartaal 2017

De bouwsector heeft nog steeds te maken met een omzetgroei al neemt deze groei wel een beetje af. In het derde kwartaal van 2017 is de omzet in de bouw opnieuw gestegen. Dit is nu het twaalfde kwartaal op rij waarin de omzet is toegenomen. De groei is echter wel minder sterk dan de omzetgroei in de bouwsector in de afgelopen kwartalen.  Deze informatie komt naar voren uit de Kwartaalmonitor bouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal ging de omzet in de bouw op jaarbasis met ruim 3 procent omhoog. Volgens het CBS is dit de kleinste omzettoename in de afgelopen twee jaar. In de eerste helft van 2017 had de bouwsector nog te maken met een omzetgroei van 6 procent. In de tweede helft van 2016 was de omzetgroei zelfs nog 8 procent.

Tekort aan personeel in de bouw
De bouwsector heeft een tekort aan personeel. Het tekort aan vakkrachten op de bouw zorgt er voor dat de bouwproductie nauwelijks toeneemt. Verder heeft de bouw ook te maken met een tekort aan materiaal. Ook dit zorgt er voor dat de bouwsector niet veel harder kan groeien in productie. Het lijkt er op dat zowel het personeelstekort als het materiaaltekort in de bouw niet wordt opgelost op korte termijn.

Vacatures in de bouw
Het personeelstekort in de bouw wordt ook duidelijk door het grote aantal vacatures dat open staat bij bouwbedrijven. Er zijn daarnaast ook onderaannemers die meer vacatures open zetten. Denk hierbij aan alle installatie en elektrobedrijven die vacatures open zetten voor installatiemonteurs en elektromonteurs. Verder zijn er ook uitzendbureaus en andere intermediairs die personeel bemiddelen voor bouwbedrijven. Dat zorgt er voor dat ook die bedrijven veel vacatures hebben open staan. Aan het einde van het derde kwartaal van 2017 was het totaal aantal openstaande vacatures in de bouw 12.800. Dit is het grootste aantal vacatures dat in de bouw open staat in de periode van negen haar.

Bouwbedrijven hebben keuze tussen projecten
Veel bouwbedrijven denken bovendien hun tarieven de komende tijd te kunnen verhogen. Dit komt onder andere door de toename in de vraag naar bouwprojecten. Verder zorgt de beperkte productie wegens het personeelstekort en het materiaaltekort er voor dat bouwbedrijven kunnen kiezen voor de projecten die hun het meeste geld opleveren. Door deze keuzemogelijkheid verdienen de bouwbedrijven in de praktijk meer geld en is zowel de omzet als de marge in de bouwsector wat hoger.