Omzet bouwsector in tweede kwartaal 2018 zes procent hoger dan topjaar 2008

In het tweede kwartaal van 2018 is de omzet in de bouwsector toegenomen met twaalf procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is een aanzienlijke stijging. De bouwsector bleef in omzet echter de afgelopen jaren achter ten opzichte van 2008. Dat was het jaar waarin de bouwsector vlak voor de economische crisis een topjaar draaide. Om die reden wordt 2008 nog steeds als vergelijkingsjaar gebruikt voor de cijfers in de bouw. De doelstelling is om de bouwsector weer zover te laten doorgroeien dat de groei boven het niveau van voor de economische crisis uitkomt. Dat is nu gelukt want in het tweede kwartaal van 2018 ligt de omzet in de bouwsector ongeveer zes procent hoger dan het topjaar 2008. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bouwondernemingen
Het statistiekbureau maakte bekend dat de omzetgroei in de grond-, water- en wegenbouw in totaal uitkwam op 12,5 procent. De bouwsector is echter veel breder dan alleen deze sector. Gespecialiseerde bouwondernemingen zoals installatie- en elektrobedrijven, afwerkingsbedrijven en andere specialistische bouwbedrijven hadden een omzetgroei van 10,5 procent weten te realiseren. De installatiebedrijven hebben naast de groei in de nieuwbouw ook te maken met een toenemende orderstroom die gekoppeld is aan de energietransitie.

Burgerlijke utiliteitsbouw
De burgerlijke en utiliteitsbouw deed het ten opzichte van andere deelsectoren van de bouw niet zo goed. Deze sector blijft als enige achter en behaalde een lager omzetniveau dan voor de crisis. Desondanks behaalden bouwbedrijven die actief zijn in deze categorie in tweede kwartaal de grootste omzetgroei sinds 2008. De omzetgroei in de burgerlijke utiliteitsbouw nam namelijk toe met 13,6 procent.