Omzet bouwsector gestegen in eerste kwartaal 2019

Het eerste kwartaal van 2019 is succesvol geweest voor de bouwsector in Nederland. In dit kwartaal werden minder bouwvergunningen afgegeven meer ging wel de omzet van bouwbedrijven omhoog. Ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018 steeg de omzet van de bouwsector met 11 procent in dezelfde periode in 2019. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft aangegeven dat de bouwsector in ruim tien jaar tijd niet zo’n sterke omzettoename heeft meegemaakt in de eerste drie maanden van een jaar. Met name grote bouwbedrijven die meer dan honderd werknemers in dienst hebben deden het goed in het eerste kwartaal van 2019.

Bouwbedrijven merken echter wel dat er sprake is van een groot tekort aan personeel in de bouwbranche. Er is niet alleen een tekort aan ervaren timmermannen ook installatiemonteurs en elektromonteurs zijn er nauwelijks te vinden op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures voor deze vakkrachten is de afgelopen tijd aanzienlijk toegenomen. Bouwbedrijven merken dat het tekort aan deze vakkrachten er voor zorgt dat de opdrachten minder snel afgerond kunnen worden. Ook moeten bouwbedrijven regelmatig projecten laten schieten omdat ze te weinig werknemers hebben om het werk snel of binnen de gestelde tijd uit te kunnen voeren.

Daarom worden er steeds meer vacatures open gezet op de arbeidsmarkt. Deze vacatures worden ook gedeeld met VCU uitzendbureaus. Uitzendbureaus met een VCU certificaat worden ingezet om de geschikte kandidaten te vinden voor de openstaande vacatures. Ook deze ervaren technische uitzendbureaus komen er steeds vaker achter dat hun netwerken zijn opgedroogd. Daarom worden ontwikkeltrajecten en BBL trajecten ingezet om mensen die geen technische achtergrond hebben of geen bouwachtergrond hebben te ontwikkelen tot vakkrachten.