Olieproductie Irak op recordhoogte in maart 2016

In de maand maart kwam de olieproductie van Irak uit op een record. De totale olieproductie van het lang kwam op 4,55 miljoen vaten per dag. Een vat bevat 159 liter om een indruk te geven van de enorme hoeveelheid liters olie die door Irak zijn geproduceerd. In de maand februari van 2016 kwam de dagelijkse productie nog uit op 4,46 miljoen vaten.  Dit bericht is bekend gemaakt door de overheid van Irak. Maandag 11 april 2016 werd het bericht over de olieproductie van Irak door persbureau Bloomberg bekend gemaakt in de media.

Bijeenkomst OPEC-landen
Binnenkort is er een grote bijeenkomst van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Deze OPEC-bijeenkomst is gepland op 17 april in Qatar. Tijdens deze bijeenkomst willen de deelnemende landen van de OPEC met elkaar bespreken of het mogelijk is om het productieniveau te bevriezen om zo de prijsdaling in de oliemarkt tegen te gaan.

Deelname van de OPEC aan de wereldolieproductie
De OPEC produceert met al haar deelnemers ongeveer vijfenzeventig procent van de wereldwijde olieproductie. De afgelopen twee jaar is de olieprijs met verschillende pieken en dalen steeds lager uitgekomen. De totale daling over deze periode is 60 procent. De landen van de OPEC hopen marktaandeel de verkrijgen door het productieniveau op te voeren. Echter, deze landen zijn ook sterk afhankelijk van de inkomsten uit olie om hun begroting goed sluitend te kunnen maken.

Lage olieprijs
Een lage olieprijs is dus niet gunstig voor de landen die behoren tot de OPEC. Ook bedrijven in de oliesector zoals Shell merken de gevolgen van een lage olieprijs en stellen investeringen uit. Er zijn ook verschillende bedrijven die overwegen om bedrijfsonderdelen te verkopen om zodoende langer voort te kunnen bestaan en het hooft boven water te houden. De winsten zijn voor een deel opgelost hoewel de omzet van veel oliebedrijven nog wel aardig hoog blijft om het marktaandeel te handhaven of te vergroten.

Olieprijs voor consumenten
Consumenten die olieproducten gebruiken zoals automobilisten betalen minder geld voor brandstoffen en andere producten waarin olie is verwerkt. Bedrijven die veel fossiele brandstoffen verstoken of verwerken merken ook dat ze meer geld besparen op de inkoop van olieproducten. Deze bedrijven houden meer geld over en dus meer winst.

Reactie van Technisch Werken
Irak heeft vroeger veel te maken gehad met internationale sancties waardoor het land heel moeilijk olie kon verkopen over de landsgrenzen. Na een grote burgeroorlog is er echter veel verandert in het land. De politieke structuur is anders geworden en democratischer. Het land is nog niet geheel volgens Westerse modellen ingericht en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden.

Desondanks zijn er wel grote stappen gemaakt. Het land kan in ieder geval olie verkopen aan andere landen zonder de belemmering van sancties. Dat zorgt er voor dat het land ook meer olie kan produceren. Irak heeft de op vijf na grootste oliereserves ter wereld. Dat zorgt er voor dat Irak een grote invloed heeft in de OPEC en de wereldwijde olieproductie en olieprijs.